onsdag, oktober 06, 2004

Kd:s bluffbudget

Jag kan inte låta bli att kasta upp lite magsyra över den stora skuggbudgetfesten som hölls på tisdagen. Men det blir bara lite. En liten liten kastspya med hög precision.

Måltavla: Kristdemokraterna.

Det är förvisso två år till valet. Men det är ändå av yttersta vikt att borgerligheten redan nu börjar positionera sig som ansvarstagande i ekonomiska frågor. För tvärtemot vad det sunda förnuftet kunde leda en att tro, så är det faktiskt så att det är Göran Persson som är svensk mästare i budgetsanering, och de borgerliga som varit slösaktiga slarvpellar vid de alltför få tillfällen som givits.

Lättsinne tolereras inte!

Ändå kliver Kristdemokraterna fram med fullkomligt bisarra detaljer på besparingssidan i sin skuggbudget. Fattar inte Göran Hägglund att det skadar alliansen? Räckte det inte med Maud Olofssons dolkstöt i kärnkraftsfrågan?

Vill ni ha makten?

Kristdemokraterna vill enligt budgeten spara över en miljard genom att återinföra de gamla införselreglerna för alkohol.

Även Göran Hägglund begriper naturligtvis att detta inte är nåt han kommer att få stöd för bland övriga borgarpartier. Men det är ju inte det som är problemet.

Göran Hägglund vet att ett återinförande av införselkvoterna inte är möjligt med mindre än att vi går ur EU! Och ändå budgeterar han en besparing på en miljard.

Här framgår att vårt förslag till utgifter netto är drygt 36 miljarder lägre för 2005 och 58 miljarder lägre än regeringens år 2007. Det mesta av detta avsätter Kristdemokraterna till strukturellt viktiga skattesänkningar men vi förstärker alltså statens finansiella sparande jämfört med regeringen. I det ingår också den dryga miljard kronor som tillfaller statsverket om vi återinför införselregler för alkohol i enlighet med Kristdemokraternas politik.

Kristdemokraterna tycker naturligtvis själva att det är lite magstarkt att budgetera pengar som aldrig kommer att kunna realiseras. Så de urskuldar sig med att de avstår från att budgetera de minskade vårdkostnader som dessutom kommer att uppstå vid ett återinförande av införselreglerna.

Oräknade är däremot de miljarder i minskade kostnader för missbrukarvård etc som vår mera restriktiva politik skulle innebära i förhållande till dagens låtgå politik (sic!) på området.

Du vet väl att det räknas en hel del på den yttersta dagen, Göran? Den dagen är det viktigt att man kan sin matematik. Och då är det viktigt att man inte far med osanning. För domen är hård.