tisdag, december 05, 2006

Finansiering oklar för islamistkritisk film

I en kommentar pekar signaturen Dobeln på en ett par dagar gammal artikel från TT Spektra, där filmregissören Reza Bagher påstår att han nekats stöd från Svenska Filminstitutet för att hans film kanske skulle provocera islamister.

Reza Bagher ("Vingar av glas", "Populärmusik från Vittula") har länge velat göra en film om islamism och hederskultur. Nu är ett manus klart, men filmkonsulenten Peter "Piodor" Gustafsson har gett besked att han inte tänker stödja projektet.

Bagher, själv bördig från Iran men inte praktiserande muslim, är mycket upprörd över avslaget.

- Mitt manus handlar om islam, homosexualitet, kvinnoförtryck, judehat och hedersmord. Den förre filmkonsulenten, Per Nielsen, sade att min film var den han helst av allt skulle vilja finansiera. Piodor Gustafsson har skrivit till mig att manuset är så bra att det bitvis är genialt. Men han tänker inte stödja filmen.

Reza Bagher säger att han har fått två brev från Gustafsson. I det ena ska konsulenten ha skrivit "du verkar vara lyckligt ovetande om vilket minfält du trampar i".

- Han sa att uppståndelsen skulle bli värre än efter de danska Mohammedkarikatyrerna. Men det skiter jag i, det är jag som riskerar mitt liv. Och är inte mod konstens innersta väsen?

- Svenska journalister behandlar islam med silkesvantar, och det kan jag förstå, de har inte kunskapen. Men jag kommer från ett islamistiskt land och vet hur förtrycket ser ut.
Man får hoppas att det inte stämmer - vilket filmkonsulenten menar att det inte gör, längre ned i artikeln. Annars sitter vi djupt i skiten.