torsdag, januari 11, 2007

Alexander den store

Liberalerna Johan Norberg och Sofia Nerbrand har fått barn, meddelar Norberg på sin blogg.

No, he’s not called Milton or Adam or Frédéric. We thought that he should have a life of his own.

He is Alexander, because he is great.
Vilket ger signaturen Tryffeln i Sofia Nerbrands tidskrift Neo rätt. I nummer 5 2006 skrev pseudonymen:
Fram till den elfte september var Usama (eller Osama, Oussama, etc) ett tämligen populärt namn bland vissa befolkningsgrupper. Men kollar man idag med folkbokföringen så visar det sig att terrorattacken satte ett djupt avtryck bland föräldrar i Sverige. Bevisligen delar människor som flytt hit från arabvärldens muslimska diktaturer föraktet för västvärldens mest hatade man. Och det är ju bra.

Vad som kan göra en bekymrad är att efter attacken har ändå 50 barn döpts till Usama. Lite mindre än ett föräldrapar per månad har vägt fördelar mot nackdelar och kommit fram till att, ja, klart gossen ska heta Usama.

Nästan en Usama i månaden. Varför? Vilka?

Jag tror det krävs en viss grad av ideologisk rättrogenhet. Och inte så lite heller.

En jämförelse: två av sveriges tunga liberala ideologer, nämligen den här tidskriftens chefredaktör Sofia Nerbrand och författaren och überliberalen Johan Norberg väntar barn. Och med tanke på att de lät sig vigas av självaste gammelliberalen Per Ahlmark så har det ju spekulerats en del om vilket namn avkomman får. Men inte ens Sofia och Johan kommer att döpa barnet efter förgrundsfigurerna Ayn (Rand) eller Milton (Friedman), kan denna spalt avslöja. Finns inte med på listan. Ungen ska väl ha ett liv, liksom.

Ingen ny Friedrich (Hayek) alltså. Samtidigt frambringar Sverige nästan en Usama i månaden.

Ett annat namn, som dessutom blivit mycket populärare efter elfte september, är Jihad (eller Jehad, Jeehad, etc). Under de fem åren efter terrorattacken har antalet nyfödda med namnet Jihad ökat med över 60 procent. Från låga siffror, i och för sig, men ändå. 32 barn har givits namnet Jihad.

En gosse har givits förnamnen Jihad Osama.

Man börjar osökt att fundera över hur föräldrarna har övervägt sina val. Tänk att gå ut på balkongen och ropa ner mot gungorna: "Jihad Osama - kom in och ääät!"
Alexander blev det.

Grattis!