torsdag, januari 11, 2007

GP bäst om Bektasevic

Göteborgs-Posten är, som väntat, bäst idag när det gäller att berätta om självmordsbombaren in spe Mirsad "Maximus" Bektasevic.

Det var någon gång i nian som Mirsad Bektasevic förändrades. Det var då han började läsa Koranen allt mer intensivt, han träffade nya vänner på internet och började tillbringa fritiden i Bellevuemoskén. Det var också då som Mirsad Bektasevic bröt med sina tjejkompisar. Tyckte inte att det var passande att umgås med människor av det motsatta könet längre.

- Jag minns honom. Han var ingen dussinperson, säger kammaråklagare Håkan Larsson på åklagarmyndigheten i Göteborg.

- Han hade bestämda religiösa uppfattningar. Väldigt strikta. Han hade kommit in på såna tankar, säger Håkan Larsson.

Håkan Larsson var åklagare i två mål där Mirsad Bektasevic dömdes. Det var för fyra år sedan. Målen var inte särskilt stora, med båda händelserna inträffade på Thorildskolan i Kungälv där Mirsad Bektasevic gick högstadiet.

- Han hade en tendens av att se sig som någon form av ledare. Han figurerade i ett antal utredningar där på skolan. Även om han inte var direkt inblandad, var han där. Ibland stod han till exempel i bakgrunden och lät andra slå och ibland ville han ge sken av att lösa konflikter som en slags medlare, berättar Håkan Larsson.

I det ena domstolsärendet dömdes Mirsad Bektasevic till vård inom socialtjänsten för att ha hotat en kvinna som praktiserade som fritidsledare på skolan. Hon hade sett en elev misshandla en annan och berättat om det för rektorn. Rektorn polisanmälde. Efter anmälan följde Mirsad Bektasevic med sin anmälda kompis in till praktikanten. Han hotade henne och sa att hon skulle passa sig.

- Mirsad satt mycket vid datorn. Det var där han lärde känna sina vänner som han sedan träffade i moskén. Han började vara i moskén mycket. Han säger att han är islamist, men han kan ingenting om islam. Ingenting. Islam säger att man ska ta hand om barn och vuxna, och jag undrar verkligen vem det var han träffade i moskén. Vem var det som manipulerade honom? Det undrar vi, berättar en granne och nära vän till familjen.
GP har också texter om domstolen, kompisen, läraren och bakgrunden. Men Svenska Dagbladets produktive reporter Josef El Mahdi ska som vanligt ha guldstjärna för sin story om internets roll i det hela.

Nu väntar jag bara på de stora texterna om Bellevue-moskén. Vilka går dit? Vad säger imamerna? Vad säger besökarna? Hur många gånger har den varit kontroversiell? Vad säger andra muslimer? Jag håller inte andan medan jag väntar, så att säga.