tisdag, januari 23, 2007

Ett anspråkslöst förslag

Public service-debatten tycks vara fortsatt het trots att det faktiskt råder partipolitisk konsensus om att systemet ska bevaras. Idag kastar sig till exempel, efter ett par månader i radioskugga, Lars Leijonborg in i den med ett eget folkpartistiskt mediepolitiskt initiativ, där han understryker att även Folkpartiet vill "värna public service".

Inget parti vill framåt.

Inget parti vill skrota det hela, trots att man verkligen kan ifrågasätta om public service över huvud taget tillför något, här eller i något annat land. I gårdagens debattinlägg av SVT-chefen Eva Hamilton framhävdes bland andra Norges public service-bolag NRK som ett av "de bästa public service-bolagen i Europa". Och det känns ju visionärt.

Svorsken, en svensk bloggare i Oslo, beskrev för ett par veckor sedan just hur kvalitativt och nyskapande NRK är.

Tro det eller ej, men sedan 1999 har prime time på NRKs fredagkvällar sett likadan ut och går under namnet Gullrekka. TV-tablån från september 1999 är helt identisk med tablån från januari 2007:
19:30 Norge rundt. Förra året var det 30-årsjubileum för denna orgie i skolrevyer, hundutställningar och protester mot dåliga vägar. NRKs distriktsnyheter summerar det bästa av veckans nyheter i en kavalkad.

19:55 Beat for beat. Det enda programmet i Gullrekka som NRK har försökt att byta ut mot andra underhållningsprogram. Men nu är motsvarigheten till Sveriges Televisions Så ska det låta tillbaka där det hör hemma.

20:55 Nytt på nytt. Jon Almaas, Anne-Kath. Hærland och Knut Nærum är rappa i käften när de kommenterar aktuella nyheter tillsammans med gäster. Men det känns som om rappheten börjar gå på rutin.

21:25 Først & sist. Fredrik Skavlan – i Sverige mest känd för att ha norpat Maria Bonnevie från Mikael Persbrandt – är NRKs oomstridde talkshowkung. Gäster, som misstänkt ofta har egen en nyutgiven bok att göra reklam för, har samtalat med Skavlan sedan hösten 1998.

22:15 Detektimen. Krim – deckare – är stort i Norge. Inte en påsk kan gå utan en följetong – årets påskekrim. Och inte en fredagskväll utan Detektimen. Oftast visas billigt inköpta tyska eller australiensiska polisserier.
Detta är Gullrekka som vi känner den. Vi tackar public service! Och vi gläder oss för att våra 3,5 miljarder i licenspengar till NRK bidrar till det nyskapande och smala utbud som de andra profithungrande TV-kanalerna aldrig vill visa.
Leijonborg berör dock inte bara SVT och SR. Han blickar framåt också, och slår ett slag för bredbandsutbyggnaden, till exempel.

Men helt modernt blir det aldrig.

Tillåt mig komma med ett visionärt förslag. Ett public service 2.0, som drar nytta av statens alla styrkor såväl som befolkningens kreativitet.

Imorgon ska regeringen presentera lagrådsremissen "En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet", ett förslag som vill ge Försvarets Radioanstalt, FRA, möjlighet att samla in och avlyssna all kabeldistribuerad kommunikation i landet. Varför inte slå mynt av denna materialanhopning, genom att slå ihop FRA och SVT? Varför inte bara göra alltihop tillgängligt för allmänheten i ett slags öppet arkiv? Som ett gigantiskt Youtube?

Eller som public service-företagens svar på Big Brother?