tisdag, maj 08, 2007

Irans utrikesminister i Sverige

Min text i Svenska Dagbladet idag (pdf) handlar om Iran, och ställer frågan om vilket språk diktaturen egentligen begriper.

Vad ska man säga till en regim som förnekar förintelsen och samtidigt agerar som om man tyckte att Hitler inte gjorde jobbet tillräckligt grundligt? Kan man formulera en protest så stark att den ger rättvisa åt dem som ­lever ­under ett institutionaliserat ­religiöst, ­etniskt och könsmässigt förtryck? Finns det något språk som biter på en diktatur vars ­nukleära ambitioner inte avskräcks av någon tänkbar sanktion?

Uppenbarligen hoppas stora delar av världens ledare fortfarande på dialog med Iran. På annat sätt kan man inte tolka att landets utrikesminister inbjudits på Europaturné.

Igår var det Carl Bildts och Maud Olofssons tur att försöka påverka, när Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki besökte Stockholm bland annat för att ­föreläsa om ”multilateral diplomati och global säkerhet”.

Jodå. Den som jagat efter en ny definition på ironi när Henrik Schyffert och Kristian Luuk slitit ut den gamla kan sluta leta nu.
Kanske förstår Teheran senatorn och presidentkandidaten John McCain, som på ett möte häromsisten började nynna på Beach Boys låt Barbara Ann, fast med en helt annan text.

Carl Bildt sammanfattar på sin blogg:
Det går väl inte att säga att det skedde något större genombrott i någon fråga vid mötet med den iranske utrikesminister Mottaki i Stockholm i går.
Och bloggen Fria Iranvänner sammanfattar intrycken från föreläsningen:
Det var också intressant att notera vilka andra som befann sig i rummet. Bortsett från Mottakis följe som till stor del bestod av folk från den Iranska ambassaden däribland ambassadören. Fanns också representanter från en rad andra ambassader och diktaturer som Kuba, Zimbabwe, Venezuela och Vitryssland.

Det mest skrämmande med Mottakis följe var tre filmare och fotografer som fanns med. Dessa ägnade hela föreläsningen att med skrämmande precision och noggrannhet filma alla som befann sig i lokalen. Medan SVT: s och TV4s kameror var riktade mot Mottaki och scenen spenderade regimens kameramän sin tid åt att filma publiken.
Uppdatering:

Fredrik Malm granskar de Iranska statskontrollerade mediernas version av mötet.
IRNA hävdar:
1. Att Olofsson-Mottaki diskuterat vägar att stärka banden mellan Sverige och Iran.
2. Att Olofsson hänvisat till att det finns "potential för bilateralt samarbete på energiområdet" och att "Stockholm och Teheran har uppnått märkbar utveckling på detta område, och den positiva utvecklingen fortsätter".
Propagandalögner, naturligtvis.