onsdag, augusti 15, 2007

Expressen misstänkliggör Sd

"Det kan ligga i Sverigedemokraternas intresse att framstå som politiska martyrer. Finns det en risk att de på något sätt kan ha iscensatt attacken själva?"
"Jag tycker illa om Sverigedemokraternas politik och lät detta påverka mitt omdöme. Därmed anslöt jag mig till en redaktionell tradition på Sydsvenskan och, vågar jag påstå, på de flesta andra nyhetsredaktioner."
Två citat från Niklas Orrenius, Sydsvenska Dagbladet, varav det ena ur en nyhetsartikel och det andra ur Publicistklubbens årsbok där han förklarar varför han i texten förvanskade verklighetsbilden av attacken mot Sverigedemokraterna och antydde att det var partiet självt som stod bakom våldet.

Man kunde tro att journalistkåren läser årsboken och lyssnar när några av landets tyngsta journalister berättar om etiska fällor.

Idag har Sverigedemokraterna på nytt attackerats. Biträdande pressekreteraren och ordföranden för ungdomsorganisationen Martin Kinnunens sambo (!) togs tillfånga av tre män som släpade ut henne i trapphuset, bakband henne och tejpade hennes mun. Alltsammans under knivhot.

Det är fruktansvärt, och måste fördömas på alla plan, utan undantag. Våldet som Sverigedemokraterna möter har tyvärr länge ignorerats, och de organisationer och individer som utför det har därför blivit allt mer vågade i sin brottslighet. Våldsamheterna kan bara stävjas om samhället sätter hårt mot hårt mot våldsverkarna.

Journalistkåren har förvisso äntligen börjat skriva om våldsamheterna - länge tegs det när våldet drabbade sådana som journalisterna ansåg förtjänade det - men kvar finns ibland den ton av misstänkliggörande som Orrenius illustrerar med citaten ovan.

Expressen idag:
Finns det några tidigare exempel på fingerade attacker, för att söka sympatier?
Expressenartikeln är ett undantag den här gången. Det är bra, men undantaget är illa nog.

Uppdatering:


Citat från debattören Salemo på forumet Socialism.nu:
en anhörig till SD hittades bunden i trapp hus.

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
Uppdatering 2:

Och DN tystar debatten...


Dagens Nyheter tycks ha stängt av Twingly - systemet som länkar bloggosfären ihop med tidningen - för nyheterna om attacken mot Kinnunen och sambon. Knuff noterar att 6 bloggar länkar till DNs artikel Politikers sambo överfölls i hemmet (kl 02.00). Vid artikeln finns inte en enda länk till bloggarna.

Är det här ytterligare ett steg mot kvävd debatt i Dagens Nyheters regi? Tidigare har många bloggare uppmärksammat att prostituerade inte tillåtits länk via Twingly på DN.se. Utvidgar de den våta filten nu?

Uppdatering 3:

Och TV3 text gör som Expressen: "ska ha överfallits".