torsdag, mars 08, 2012

Ytterligare en dömd terrorist nära Charta 2008

I februari avslöjade jag att en styrelseledamot i Charta 2008, som bedriver lobbyarbete för en mjukare terroristlagstiftning i Sverige, är gift med en dömd terrorist. Idag kan jag avslöja att ytterligare en dömd terrorist finns i styrelseledamotens familj.

Det var den 5 mars 1998. Ungefär klockan fem på morgonen slog polisen till mot ett hus i Bryssel där en grupp algerier, misstänkta medlemmar i terroristorganisationen GIA, uppehöll sig. Men motståndet blev hårdare än väntat. Polisen möttes av skottlossning, och en av de misstänkta förskansade sig inne i byggnaden med en automatkarbin. Insatsen pågick hela dagen, och flera personer skadades. Till kvällen stormade polisen byggnaden. Inne hittades sprängmedel, tändanordningar, vapen och stora mängder kontanter.

Totalt greps åtta personer i byggnaden denna dag, och i den påföljande rättegången utdömdes hårda fängelsestraff. Gruppens ledare Farid Melouk fick nio år – han var dessutom redan tidigare dömd i sin frånvaro i Paris för sin inblandning i GIAs bombvåg i Frankrike 1995.

En av dem som dömdes i Bryssel är svensk medborgare. Bakhti Raho Moussa – född 1960 i Oran i Algeriet, folkbokförd i Sverige sedan maj 1989 och svensk medborgare sedan juli 1993 – dömdes till två års fängelse för terroristbrott. Han var enligt uppgift då bosatt i Belgien, men närstående en grupp GIA-sympatisörer som bodde i södra Sverige. I sin besittning hade han jihadistlitteratur, införskaffad i Skandinavien, men ämnad för distribution i Belgien. Han hade tidigare ertappats med falskt pass, under namnet Moulay Abderrahmane, vid gränsen mellan Tyskland och Österrike.

Ingenting som står att läsa i öppna källor pekar mot att Bakhti Raho Moussa har något att göra med terrorism idag. Han bor med sin familj i Lund. Han har enligt svenska sedvanor och myndigheter förvisso aldrig varit gift, men har i Sverige sju barn, som han har fått med två kvinnor.

Ändå är familjen intressant. Mamman till de senaste sex barnen är liksom pappan algerier till ursprunget. Hon är född i Oran, folkbokförd i Sverige sedan juni 1992 och medborgare sedan november 1996. Hennes bror – född i Oran 1961, folkbokförd i Sverige sedan april 1989 men inte svensk medborgare – har i sin tur barn tillsammans med en svensk kvinna som kallar sig Um Anas.

Jag skrev om Um Anas i början av februari, och avslöjade då att hon under sitt egentliga namn Anna Sundberg lobbar för en mjukare terroristlagstiftning i föreningen Charta 2008. Och att hon är gift med algeriern Said Arif, som för närvarande avtjänar ett tioårigt fängelsestraff för terroristbrott i Frankrike. Detta förhållande satte verksamheten i Charta 2008 i ett nytt ljus. Dagens avslöjande stärker det tvivelaktiga intrycket.

Inte bara är styrelseledamoten själv gift med en terrorist. Även hennes svägerska är det. Den så kallade människorättsorganisationen Charta 2008 har alltså en styrelseledamot med två dömda terrorister i familjen. Svårslaget.