onsdag, december 05, 2012

Svenska jihadister drömmer om emirat i Syrien

Svenske Mellanösternkännaren Aron Lund, som i september skrev en rapport om jihadism i Syrien för Utrikespolitiska institutet, och som därefter har återkommit i ämnet hos Foreign Policy, har en ny artikel ute hos Carnegie Middle East Center. Lund skriver nu om tillfälliga allianser och mer ihållig splittring mellan olika jihadistfraktioner i trakterna omkring Aleppo.

Lund tar som utgångspunkt den filmade proklamation som en rad jihadistgrupper kom med i mitten av november.

"A group of Syrian rebel commanders released a video statement on November 18 that sent shock waves through the Syrian opposition. Seated at a conference table under a black Islamic flag, men who claimed to represent the main insurgent groups of the Aleppo region denounced Syria’s new opposition leadership-in-exile, the National Coalition of Syrian Revolutionary and Opposition Forces, as a 'conspiratorial project.' They declared that they had instead reached a 'consensus on the establishment of a just Islamic state.'"
Nämnda videofilm har också haft visst genomslag i Sverige bland så kallade våldsbejakande islamister.

Det hör inte till vanligheterna med jihadistiska webbsajter i Sverige. Det har funnits en rad, och mest känd av dem har al-Shabaabs inofficiella forum al-Qimmah varit. Forumet var länge registrerat i Sverige, av Ralf Lennart Wadman (Abu Usama El Swede), men domänen registrerades sedan på samma person som står bakom Ansar al-Mujahideen, för att därefter bli helt dold av anonymitetstjänster. Det är dock möjligt att svenskar fortfarande är inblandade i att administrera forumet, men det vet nog bara säkerhetstjänsterna.

Den enda svenska sajten med riktigt våldsbejakande islamistiskt innehåll idag är Islam och Tawhid. Domänen tillhör Jiro Meho. Han är född 1976, libanesisk medborgare och villkorligt dömd i Halmstads tingsrätt för medhjälp till grovt bidragsbrott (tillsammans med Lami Ahmed Sofi Kerim, en imam från radikala Halmstads moské). Han har sedan länge pekats ut som jihadist.

Det råder nu ingen större aktivitet på Islam och Tawhid, men det ska noteras att deklarationen den 18 november tände ett hopp hos sajtens administratörer.

Islam och Tawhid har således publicerat en egenproducerad svensk översättning av filmen, i det förmodade syftet att locka svenskar att ta till vapen i Syrien. Att jihadpropaganda översätts till svenska och publiceras i svenska kanaler med svenska avsändare är mycket ovanligt. Den svenska översättningen har också marknadsförts i det stora arabiskspråkiga jihadforumet Ansar al-Mujahideen.

Den svenska filmen finns också upplagd på YouTube.