lördag, april 28, 2012

Svenska hjärnan bakom attentaten mot Jyllands-Posten intervjuad

Han har aldrig åkt fast – men beskrivs som "en central person i extremistcirklar i Stockholm". Han har haft en av al-Qaidas toppar som inneboende. Han har varit en hårsmån från att terroriststämplas av FN. Och nu kan det avslöjas att han är länken mellan två stora försök att skapa blodbad inne på Jyllands-Postens lokaler i Köpenhamn.

Sedan en vecka pågår i Danmark en rättegång mot fyra män från Sverige som anklagas för att ha försökt attackera Jyllands-Postens och Politikens lokaler. Bevisläget ser tungt ut för de fyra anklagade Munir Awad, Omar Aboelazm, Mounir Dhahri och Sahbi Zalouti. Svenska Säkerhetspolisen har avlyssnat och övervakat, och danska PET tycks ha byggt ett starkt åtal – medan de åtalades undanflykter är rakt igenom patetiska. De åtalade lär fällas. Frågan är snarare om deras attentat var del av en större terrorplan.

Jyllands-Posten avslöjar idag, efter att ha fått insyn i utredningsmaterialet, att de fyra attentatsmännen från Sverige kan kopplas till ett större sammanhang. Trådarna löper till terroristgruppen Lashkar e-Taiba, till al-Qaida, till internationell terrorism – och till en liten skinnbutik på Gamla Brogatan i centrala Stockholm.


I oktober 2009 greps pakistansk-amerikanen David Coleman Headley vid en flygplats i USA, på väg till Pakistan.  Utredningen mot honom visade att han var en av männen bakom det extremt blodiga terrordådet i Mumbai 2008, och att han på uppdrag av superterroristen Ilyas Kashmiri även hade haft i uppdrag att anfalla danska Jyllands-Posten. Men inte bara hade Headley besökt Danmark och undersökt den tänkta attentatsplatsen – han hade också varit i Sverige för att leta tänkbara attentatsmän.

Besöket i Sverige rönte viss uppmärksamhet och därmed beskrevs hur Headley hade träffat en 'Farid', som dock inte ville bli inblandad eftersom han "var konstant övervakad".

Nu avslöjar Jyllands-Posten att en av de fyra åtalade i Köpenhamn, Sahbi Zalouti, stod i kontakt med samme 'Farid'. Och att samma telefon som kontakten sköttes med användes även av Mounir Dhahri.

De fyra i Köpenhamn tycks således knutna till den tidigare komplotten mot Jyllands-Posten.

Jyllands-Posten 27/4:
"Trods mange lighedstegn har det ikke tidligere været muligt at knytte personkredsen fra de to voldsomme terrorplaner til hinanden, men nu forbindes de gennem en 51-årig svensk-marokkaner der er yderst kendt i det islamistiske miljø i Stockholm. 
Farid er hverken tiltalt eller sigtet i nogle af sagerne og er på fri fod, men har – ifølge Jyllands-Postens oplysninger – været i kontakt med hovedpersonerne fra begge terrorsager på afgørende tidspunkter. 
[...] 
MD har under retssagen virket som manden, der drev terrorplanerne frem, og SZ har forklaret i retten, at MD efter hjemkomsten fra Pakistan havde kontakt til en person enten i Pakistan eller i Stockholm, der var bindeled i forbindelse med terrorplanerne. 
Om det bindeled er Farid er uvist. Til gengæld står det klart, at SZ lånte sin telefon til MD. Den telefon blev brugt til at ringe flere gange til MD’s 19-årige datter. 
Men den blev også brugt til at ringe til Farid. Det skete tre gange den 6. december om aftenen, og det skete igen to gange i juledagene, få dage før anholdelserne af svenskercellen, som fandt sted den 29. december 2010. I dagene op til afrejsen fra Stockholm til København diskuterede cellen intenst, hvad der skulle ske, når de ankom til JP/Politikens Hus på Rådhuspladsen. 
Det helt centrale spørgsmål er dog, om de planer, som David Headley blev forhindret i at udføre, da han blev anholdt, er de samme planer, som svenskercellen ville udføre et års tid senere. 
Den internationalt anerkendte terrorforsker fra forsvarshøjskolen i Stockholm, Magnus Ranstorp, siger om det faktum, at svenskercellen havde kontakt til Farid: 
»Det har massiv betydning for forståelsen af de terrorforbindelser, der truer Skandinavien. Det dokumenterer, at der er forbindelser til tunge Al Qaida-folk som Ilyas Kashmiri, og det styrker sandsynligheden for, at disse fire mænd ikke kun er en løs gruppe, der handlede på egen hånd. Der har længe været spekulationer om, at dette terrorangreb var et forsøg på at gennemføre, hvad David Headley aldrig nåede. Det er der meget stærke indikationer på nu. Det næste store spørgsmål er, hvem de tiltalte, ikke mindst MD, har været i kontakt med i Pakistan.« 
Magnus Ranstorp, der har et stort indblik i terrornetværk, betegner Farid som en »connector«, der er en helt central skikkelse i de islamistiske kredse i Stockholm."
'Farid' heter Farid Lamrabet, och har enligt amerikanska underrättelser kodnamnet 'Abu Umar'. Han invandrade till Sverige 1985 och blev svensk medborgare 1993. Han var tidigare gift och har sex barn. Han har försörjt sig genom att driva företag där han importerar marockanskt hantverk och säljer skinnjackor.

Namnet Farid Lamrabet kom i offentligheten 2006 då FN och USA terroristlistade den svenske medborgaren Mohamed Moumou. Den sistnämnde, som sedermera under namnet Abu Qaswarah sprängdes till döds som andreman för al-Qaida i Irak, bodde ihop med Farid Lamrabet. Adressen blev intressant för hela världen. Att döma av nu offentliga telegram försökte man terrorstämpla även Farid.

Efter det blev Farid, som redan beskrivits, åter ett världsnamn när det visade sig att han rekommenderades som ärketerrorist av självaste Ilyas Kashmiri för att slakta Jyllands-Postens redaktion.

Farid Lamrabet har inte velat svara på några frågor om sina kopplingar. I själva verket har ingen svensk (eller annan) tidning lyckats få ett enda citat ur Farid.

Journalisten Magnus Sandelin, som är specialiserad på extremister, har dock lyckats att få honom på band. I den lysande boken "Jihad – Svenskarna i de islamistiska terrornätverken", som kommer i maj, intervjuas Farid Lamrabet efter ett besök i skinnbutiken på Gamla Brogatan.
"Jag bestämmer mig för att besöka en av Farids butiker i centrala Stockholm. Farid är inte där, men jag lämnar ett meddelande till en av de anställda. Lite senare ringer Farid upp mig på min mobiltelefon. Jag förklarar mitt ärende och undrar om jag kan träffa honom för en intervju. Han tycker inte att det är någon bra idé. 
– De skriver bara det som folk vill höra. Bara det har med islam att göra så anses det vara terrorism. Du kommer inte heller att framställa muslimer som oskyldiga och orättvist behandlade, säger han.
– Jag skulle ändå tycka att det vore värdefullt om du ville kommentera uppgifterna om att du skulle ha varit med om att…, försöker jag. 
– De har skrivit en massa, det journalister skriver allihop är samma, de måste hitta på nånting för att fylla tidningarna och sälja tidningar. Det är ingen som har kommit och suttit och sagt att de ska skriva neutralt och trovärdigt. 
– Jag vill försöka vara neutral, jag vill höra alla versioner. Det har ju varit en diskussion om att du skulle sättas upp på en terrorlista. 
– Det spelar ingen roll, jag bryr mig inte, de kan skriva vad de vill, de kan sätta upp mig på vad de vill. 
– Men är det fel det som har stått i tidningarna? Att du eventuellt skulle haft … 
– Gör du en intervju med mig eller? 
– Nej, jag bara… 
– Jag ska tänka på saken. 
Längre än så kommer jag inte. Farid lägger på och ringer aldrig tillbaka."

torsdag, april 26, 2012

Nedbantad protest

I mitten av mars avslöjade jag hur några islamister planerade att bränna en Obamadocka vid en demonstration som skulle hållas den 23 mars på plattan i Stockholm. Avslöjandet ledde till viss uppståndelse på webben, varefter de ursprungliga planerna skrotades, hemsidor släcktes ner, etcetera.

Och den 23 mars när jag passerade Sergels torg på utsatt tid, så fanns där inga demonstranter.

Nu har det dock dykt upp en film på Youtube från en demonstration utanför amerikanska ambassaden, "U.S. OUT of Afghanistan demonstration", som jag misstänker är den protest som blev istället för Obamabränningen.

Det verkar ha blivit en lugn tillställning, besökt av tjugotalet unga (afghanska?) män. Någon Obamadocka syns inte till, men man kallar Obama för mördare och terrorist, och talarens omkväde är ett ifrågasättande av demokrati. En docka hade kanske varit skojigare ändå.



Filmen, som tankades upp den 8 april och är textad på engelska, är upplagd av (svenska?) användaren malik911 – en sifferkombination med känd symbolik.

måndag, april 23, 2012

Broderskap och Brödraskapet, igen

I helgen valdes Omar Mustafa in i styrelsen för Stockholms arbetarekommun, det vill säga styrelsen för Socialdemokraterna i Stockholms stad. Omar Mustafa är ordförande för Islamiska Förbundet i Sverige (IFIS), och har som sådan utmärkt sig för att hårdnackat försvara att den antisemitiske Salah Sultan inbjudits som gäst till organisationens stora konferens.

"Antisemitisk talare bjöds in av Islamiska Förbundet", berättade Dagens Nyheter i mars förra året. Omar Mustafa replikerade på Newsmill att artikeln byggde på "citat som sades vid något tillfälle av en person från andra sidan jorden" och att avslöjandet var ett resultat av islamofobi, och en del i ett försök att "utfärda en livstidsdom i antisemitism på alla som har någonsin uttalat ett kritiskt ord mot staten Israel".

Klippet med Salah Sultan står i ganska stark kontrast mot hur Omar Mustafa beskriver det hela, om man nu inte anser att påstådda judiska ritualmord skulle vara kritik mot Israel.



Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) försökte därefter ett flertal gånger väcka opinion i frågan, och reste krav på att IFIS skulle ta avstånd från antisemiterna.

SKMA:s ordförande Willy Silberstein skrev en debattartikel på Newsmill:
"Myten om judiska ritualmord, om en judisk världskonspiration, om judisk kontroll och manipulationer av medier, ekonomi och politik utgör alla centrala beståndsdelar i klassisk antisemitisk propaganda, inklusive den nazityska. Det är lögner som haft förödande konsekvenser för judar. Det är djupt beklagligt att Islamiska förbundets ordförande Omar Mustafa varken ångrar beslutet att bjuda in talare som gett uttryck för judehat eller tydligt tar avstånd från deras antisemitiska uttalanden."
SKMA och IFIS möttes också i en debatt, vilket Silberstein skrev om i en ledare i SKMA:s nyhetsbrev:
"Att Islamiska förbundet, som på sin hemsida talar om sin kamp mot rasismen, bjuder in en talare som sprider hat av detta slag är oerhört. En kontroll ligger bara några google-sökningar bort. Det hade bara varit att skriva in Salah Sultan och ordet 'Jew' för att få veta den bistra sanningen. 
Det jag skrivit så här långt är illa nog. Tyvärr blir min berättelse ännu värre. För kort tid efter artikeln i Dagens Nyheter blev jag uppringd av redaktionen för Människor och tro i P1. De ville ha en debatt mellan mig och Omar Mustafa som är ordförande för Islamiska förbundet. 
Som gammal journalist tyckte jag att idén var dålig. Vad skulle vi diskutera? Vi skulle ju vara eniga om att det här var olyckligt och självklart inte skulle upprepas. Jag var helt övertygad om att Islamiska förbundet skulle backa. Detta hade SKMA också krävt i en artikel (som återges på annan plats i tidningen). 
Jag hade fel. Tyvärr. 
När jag satt i studion med Omar Mustafa trodde jag inte mina öron. Visst, han tog nu avstånd från de antisemitiska uttalanden Salah Sultan fällt. Men – Omar Mustafa skulle ha bjudit in Salah Sultan också om han känt till filmen på Youtube."
Islamiska förbundet i Sverige betraktas som knutet till Muslimska Brödraskapet. SVT:s Uppdrag Granskning beskrev i ett reportage 2006 Brödraskapets taktik i Sverige. "Man ska etablera relationer med olika makthavare för att gradvis utöka inflytandet för islam i ett samhälle", hette det, och reportaget kunde också visa hur Socialdemokraterna fungerade som tacksam måltavla.
"Efter valet 2002 skickade Sveriges muslimska råd ett gratulationsbrev till statsminister Göran Persson. I brevet står det att muslimerna runt om i landet arbetat hårt för socialdemokraternas seger, och att man hoppas att statsministern kommer att uppfylla några av muslimernas krav i framtiden."
Uppdrag Granskning beskrev det hela som en konspirationshistoria, men i sak är det naturligtvis inget konstigt att stora religiösa organisationer också är politiskt aktiva. Brödraskapets taktik riktar sig heller inte enbart mot Socialdemokraterna – exempelvis är IFIS förre ordförande Abdirisak Waberi riksdagsman för Moderaterna.

Frågan är om det får andra konsekvenser än vad politikerna har tänkt sig.

Jag vill vara tydlig med att påpeka att jag inte tror att Omar Mustafa är antisemit eller att Abdirisak Waberi tycker att det är okej att makar slår sina fruar. Men uppenbarligen anser de att de har som uppgift att stärka islam i Sverige genom att försvara alla uttryck av islam, även de problematiska uttrycken.

De politiska partierna å andra sidan – i alla fall Socialdemokraterna – tycks tro att det är en övergående fas, att de islamiska förbunden snart kommer att gå med i Pride-tåget, att det givna slutmålet för varje civilisation eller kultur är en socialdemokratisk välfärdsstat med könsneutrala toaletter och genusdagis. Så då kan man pruta lite med värderingarna idag, tillfälligtvis, tills det fixar sig.

För ett drygt år sedan avslöjade jag i två artiklar i Svenska Dagbladet (1, 2, länksamling på bloggen) hur organisationen för troende socialdemokrater, Broderskap (numera Socialdemokrater för Tro och Solidaritet), slopade kampen för HBT-rättigheter i sitt manifest för den muslimska sektionen.
"Broderskapsrörelsens kongress fastslog i augusti 2009 ett 'Manifest för kristen vänster'. Häri återfinns en grundläggande paragraf om jämlikhet. 
'Vi strävar efter en värld utan över- och underordning, utan klasskillnader, utan etniska och religiösa klyftor, utan ojämlikhet på grund av kön eller sexuell läggning, där alla behövs och alla får plats, där alla har samma rätt och värde.' 
Men i motsvarande 'Manifest för muslimska socialdemokrater', som antogs av Broderskapsrörelsens förbundsstyrelse den 28 maj 2010, låter samma jämlikhetsparagraf annorlunda: 
'Vi strävar efter en värld utan över- och underordning, utan klasskillnader, utan klyftor, ojämlikhet och förtryck på grund av hudfärg, religion eller kön, där alla behövs och alla får plats, där alla har samma rätt och värde.' 
Notera frånvaron av strävan efter lika rättigheter oberoende av sexuell läggning i det senare manifestet."
Broderskapsledaren Peter Weiderud bekräftade i en replik mina farhågor. Strykningen var helt medvetet gjord – man inte ville "röka ut" muslimska medlemmar ur föreningen genom att säga sig kämpa för lika rättigheter oavsett sexuell läggning.

Så kan det gå.

Och nu väljer alltså Stockholms stads Socialdemokrater in Omar Mustafa i styrelsen, fullt medvetna om den kritik han ådrog sig från Svenska kommittén mot antisemitism.

Men ideologi är ju inte allt. Man kan också enkelt föreställa sig en krass politisk kalkyl. Hur många judiska väljare finns det?

söndag, april 22, 2012

Rättegång för svensk attack mot Jyllands-Posten

I veckan inleddes rättegången mot de fyra män från Sverige som anklagas för att försökt genomföra ett terrorattentat mot Jyllands-Postens och Politikens hus i Köpenhamn. De åtalade – Munir Awad, Omar  Aboelazm, Mounir Dhahri och Sahbi Zalouti  – beskrevs utförligt i samband med att åtalet väcktes; värt att notera är att Aboelazm, Dhahri och Awad har ett våldsbrottsligt förflutet, att både Awad och Zalouti har suttit i fängsligt förvar i Pakistan, samt att både Awad och Dhahri på ett tankeväckande sätt har stått nära islams så kallade mittfåra, den förstnämnde som svärson till Sveriges Muslimska Råds ordförande Helena Benaouda och den sistnämnde som praktikant i stora moskén på Södermalm.

Först ut i veckans förhandlingar i rätten i Glostrup var Sahbi Zalouti. Det var ett taktiskt val av åklagaren. Bevisningen mot och förhören med Zalouti bekräftade nämligen att det verkligen var ett terroristattentat som planerats, och han pekade ut Mounir Dhahri som gruppens ledare. Zalouti tonade ner sin egen roll – han påstod till och med att han försökt avstyra attentatet – men visade sig vara den som hyrt både bil och lägenhet.

I livebloggen från Berlingske och i Politiken nämns att Sahbi Zalouti gick under namnet 'Irhaby 911' på internet, och att det var via chatten på Paltalk som Zalouti hyrde bostaden i Köpenhamn av en dansk trosfrände.

Profilen för Irhaby 911, skapad den 9 juli 2010, finns för övrigt ännu kvar på Paltalk. Den tycks inte ha varit flitigt använd. Tio upptankade bilder på automatvapen, heliga krigare och Twin towers, och medlemskap i endast en grupp (ll Al Ghurabae ll där Irhaby 911 var superadmin) – det är allt.

Profilbilden, på en helig krigare med blodigt svärd framför al-Qaidas fana, är samma som Zalouti tidigare använde på sitt Facebookkonto.

Något bör ändå nämnas om Zaloutis nickname. 'Irhaby' betyder 'terrorist' och numret 911 refererar förstås till terrorattentaten den 11 september 2001.

Bevisläget tycks vara gott. Svensk säkerhetspolis har haft Zaloutis lägenhet i Järfälla avlyssnad. Där har även Mounir Dhahri bott, varför lägenheten framstått som något av en terroristcentral. I rättegången framkom dessutom att Sahbi Zalouti även har inhyst en dömd terrorist, den tunisiske asylsökaren Sami Bouras.

Ett exempel på vad som avlyssnats har getts av Ekstra Bladet. Samtalet mellan Zalouti och Dhahri på julnatten visar tydligt att ett blodbad var planerat:
Her er hele efterretningstjenestens rumaflytning fra julenat 
SZ er den tiltalte Sahbi Zalouti. MD er den tiltalte Mounir Dhahri 
SZ: - Bare han ikke begår de samme fejltagelser, som flere folk har begået. 
MD: - Nej, han begår ikke fejl, om Gud vil. Vi..Hvis man er to, så er det bedre end at være alene, og hvis man er tre, er det bedre end at være to. 
SZ: - Ja,ja, og se på de fejl, som de tjetjenske brødre begik. Se på de fejl og hvordan det er gået. Til eksempel, de tjetjenske brødre, satte omkring 600 eller 700 inde, men de dræbte blot 10 eller 15 brødre. 
MD: - Vores situation forholder sig ikke sådan. I vores situation har vi ikke behov for at diskutere med myndighederne, forstår du. Altså du har lov til at dræbe så mange som du kan af de mennesker, du finder. Jeg håber, at der kun er en overlevende tilbage. 
SZ: - Jeg efterlader fem eller seks, om Gud vil. 
MD: - Ikke på den måde. Så længe der er ingen der ved hvad du laver. 
SZ: - Det vigtige er, ikke at erklære, hvor mange du har dræbt, forstår du ? 
MD: - Hensigten min broder, det er formålet. Der er ét formål. 
MD: - Hensigten er, at mennesket er en kniv i din hånd, forstår du ? Der er ingen som skal høre en lyd. 
SZ: - Det skal nok gå, om Gud vil. 
MD: - Hvad drab angår, så er vi ikke ligesom tjetjenerne. Tjetjenerne forlangte løsladelse af flere personer, forstår du, og det trak ud med dem, og de gav dem lang tid til at mobilisere sig, så de fik mulighed for at trænge ind. Vi har i det hele taget ikke tid, vi udfører det som vi skal, og vi forsøger…hvis et menneske dræbes, så dør det som martyr. Altså det er det vigtigste. Selv når vi er på vej ud, så skal du dræbe de mennesker du møder. Om Gud vil. Vi har ikke et krav, der gør det muligt for dem at vinde tid. Selv mulighed for at tænke, skal vi ikke give dem. Vi skal blot tage os i agt for snipers, snigskytterne, det er det vigtigste. 
SZ: - Og bagefter ? 
MD: - Hvad bagefter ? Du fjerner dem på din vej. Dem du finder foran dig, de skal alle dø, undtagen kvinder. 
MD: - En avis, det er normalt. Det er tydeligt, at det er en avis. 
SZ: - Hvordan vil du komme ind til avisen, ved simpelt at sige ”Salem Aleikum”, (fred være med jer), jeg er kommet ? 
MD: - Du går derind med våben. Der er ingen myndighed på avisen, min ven. Der er ingen myndighed. Måske ved et tilfælde. 
MD: - Du tager derovre bevæbnet. Vi beder Gud om at beskytte os derovre. 
SZ: - Det er nødvendigt for mig at have våben derovre. Mennesket håber altid på det bedste. 
MD: - Det her er en ting, og det der er noget andet. 
SZ: - Den her er ødelagt. (De taler om maskinpistolen) 
MD: - Ødelagt, hvordan er den ødelagt ? 
MD: - Det er forræderi, den som har brugt den. Det er mig, som bruger den. Det er mig, som bruger den, og jeg giver dig pistolen, som du kan sætte bag din ryg. 
SZ: - Hvad, sætte den bag min ryg, for at se godt ud med den ? 
MD: - Må Gud være tilfreds med dig, for jeg er træt, ved Gud, jeg er blevet træt. 
MD: - Du skal også lave noget andet. 
SZ: - Du taler, ved Gud den almægtige, som om du ikke er seriøs (vred) 
MD: - Må Gud belønne dig. 
SZ: - Må Gud velsigne dig, min broder. 
MD: - Det vigtigste min broder er at du sætter din lid til Gud i morgen. 
SZ: - Fint, i morgen så kører jeg dig til toget på en eller anden måde.

Mounir Dhahri har framställts som gruppens härförare. Enligt åklagaren ska han ha genomgått ett träningsläger i Miran Shah i Pakistan, någon gång under de två år mellan 2008 och 2010 då han annars anses ha varit försvunnen, anmäld som sådan av sin exhustru Mimo Dhahri (apropå familj: Mounir Dhahri har för övrigt även barn med exhustruns lillasyster!). Sahbi Zalouti, som körde Dhahri från Bryssel till Stockholm vid hemkomsten till Europa efter bortavaron, bekräftar vidare att Dhahri kom tillbaks från Pakistan med ett "uppdrag".

Ekstra Bladet har publicerat ett kort utdrag ur Säpos förhör med Zalouti om detta uppdrag:
"Den svenske afhøring lyder: 
SÄPO: - Men han sagde, han havde fået en opgave fra Pakistan 
Zalouti: - Ja, det tror jeg. Det var planlagt mod danskerne, faktisk. Mod den der avis i Danmark 
SÄPO: - Hvad havde han for ideer om, hvordan attentatet skulle gå til ? 
Zalouti: - Han ville gå direkte ind bare. Det var sådan lige, som han ville løbe ind med en kniv."
Dhahri har haft fortsatt tät kontakt med Miran Shah. Från hans mobilnummer ringdes inte mindre än 88 samtal under december 2010 till ett specifikt nummer i Pakistan. Jyllands-Posten beskriver kontakterna.
"Ifølge anklagemyndigheden blev taletidskortet brugt til at foretage 88 opkald til det førnævnte telefonnummer i Pakistan. 
Under et af opkaldene fra den 9. december 2010, som blev afspillet i retten, spørger MD efter en Marwan eller en Rabani. 
'Nej, Rabani kan ikke komme hertil. Han har ikke lov til at komme til Miramshah. Han er dernede. På grund af sikkerheden kan han ikke komme hertil. Der er stor fare på grund af dronefly, der angriber,' lyder svaret fra den ukendte samtalepartner. 
Han spørger efterfølgende MD, hvornår han kommer til Pakistan. 
'Omkring om halvanden måned er jeg der,' siger MD i telefonen. 
Telefonnummeret til Pakistan har tidligere været nævnt i Retten i Glostrup. Det blev nemlig fundet på en seddel i en Koran i SZ’s lejlighed i Stockholm. 
På sedlen stod også Bannu, der er en by i Waziristan, samt navnet Masror Taled Hosain. Det navn blev også brugt som dæknavn, da MD modtog 10.000 dollars via Western Union fra den medtiltalte SZ, da MD ifølge SZ var i Pakistan."
Dhahri själv förnekade alla anklagelser. Han påstår att han reste till Köpenhamn för att fira nyår, på grund av stadens "berömda fyrverkerier".

Omar Abdalla Aboelazm nekade också. Utredningen visar att det var han som hade köpt buntbanden att bakbinda offren med. Men de skulle enligt Aboelazm användas på Sahbi Zaloutis jobb. Utredningen visar också att han hade 45000 danska kronor i eurosedlar i jackan när han greps (han hade tömt två egna konton dagen innan avfärd och dessutom fått motsvarande 11000 danska kronor av Munir Awad). Egentligen var han dock på väg till moskén i Gävle och blev mycket förvånad när sällskapet åkte mot Köpenhamn, påstod Aboelazm, utan att klart redogöra för varför ett besök på Gävles moské krävde så mycket kontanter.

Munir Awad, slutligen, vägrade att tala inför rätten.

Rättegången ska vara slutförd i juni.

Uppdatering 22/4:

Utöver täcknamnet 'Masror Taled Hosain' uppgavs i rättegången också att Mounir Dhahri var känd som 'Shoojaa' (arabiska för 'den modige').

torsdag, april 12, 2012

Svensk jihadist mötte verkligheten

Häromdagen beslöt Storbritannien att lämna ut den enögde och enarmade predikanten Abu Hamza al Masri till USA, vilket ger anledning till återblickar på det terrorträningsläger i Oregon som han skulle bygga med hjälp av svenske Oussama Kassir.

Så här dråpligt skrev Les Zaitz i lokaltidningen The Oregonian:

"Oussama Kassir, a self-proclaimed al-Qaida tough guy, flew into a rage after his late-night arrival at a remote Oregon ranch.

The barren rangeland, suggestive of Afghanistan, was to become an Islamic fighter training base.

Kassir expected to be welcomed by Muslim recruits, eager to learn the ways of war.

Instead, he got an Islamic leader from Seattle, a mentally impaired 18-year-old and two women more interested in canning jars than jihad.

Kassir expected access to a weapons armory.

He got one pistol and a .22-caliber rifle. "

onsdag, april 11, 2012

Al Qimmah åter online

I elva dygn var det nedsläckt, men nu är det svenskdrivna jihadforumet Al Qimmah tillbaks. Och inte bara  finns åter ett fullt fungerande forum på al-qimmah.net (alqimmah.net är dock fortfarande utslaget) – teamet bakom har använt blackouten till att lansera sig i andra sociala medier. Al Qimmah finns nu också på Facebook, Twitter och YouTube.

tisdag, april 10, 2012

Nedsläckt svenskt jihadforum går till Facebook och Twitter

Flera andra har kommit tillbaks, men det svenskdrivna jihadforumet Al Qimmah är fortfarande utslaget av den blackout som har drabbat flera av världens största jihadistsajter.

Domänen alqimmah.net har nu varit nedsläckt i elva dagar. Den alternativa domänen al-qimmah.net är dock nu åter fungerande. Å andra sidan innehåller den bara ett meddelande om att forumet är stängt för "underhåll".


Det nätverk av jihadister som fungerar som Al Qimmahs kärna har dock startat upp verksamhet i andra sociala medier.

Al Qimmah finns sedan den 27 mars (med första inlägget den 2 april) på Facebook.


Al Qimmah finns också sedan helt nyss på Twitter.


Som synes rör sig detta om helt nya och ännu marginella företeelser. På Facebook har man fått ihop trettio anhängare och på Twitter har man ännu inte skickat ut ett enda meddelande. Men det betyder inte att satsningarna i sociala medier är ointressanta. Bland dem som i ett tidigt skede ansluter sig lär man kunna hitta centrala figurer i driften av Al Qimmah.

Det ännu nedsläckta jihadforumet Al Qimmah drivs av göteborgsjihadisten Ralf Lennart Wadman, som kallar sig Abu Usama El Swede på internet. Huruvida han personligen är inblandad i aktiviteterna i de andra sociala medierna är okänt. Dock finns det trådar från de nuvarande användarna av Facebookkontot som leder till Göteborg.

Uppdatering onsdag 11 april 05.35:

Några timmar senare är al-qimmah.net åter med ett fullt fungerande forum. Ett särskilt uttalande på somaliska markerar återkomsten.

tisdag, april 03, 2012

Jämför bögar med kannibaler, talar på islamistmöte i Göteborg

Hamza Andreas Tzortzis är en brittisk predikant som förespråkar förbud mot öppen homosexualitet och argumenterar för att avskaffa demokratin och de mänskliga rättigheterna för att istället inrätta ett islamiskt kalifat. Den 5 maj är han huvudtalare vid en islamisk konferens i Göteborg.

Hamza Tzortzis har åtskilliga gånger blivit föremål för debatt i Storbritannien. Inte minst har HBT-aktivister upprörts över att han liknar homosexualitet med kannibalism och pedofili, och att han förespråkar ett förbud mot homosexualitet.

Exemplet nedan är hämtat från hans numera nedstängda gamla blogg (Google cache):
"Some people object to Islam making the public expression of homosexuality a criminal act. This is subjective and only strikes a chord amongst those who cannot escape the social constructs in their own societies. There are societies past and present which accepted paedophilia and cannibalism as normal parts of human life and they would find Western society oppressive preventing them from carrying out these practices."
Tzortzis har ett förflutet i det globala antidemokratiska partiet Hizb ut-Tahrir, vilket blir tydligt i hans argumentation mot demokratiska rättigheter.

Följande exempel – där Tzortzis förklarar att muslimer tar avstånd från koncept som yttrandefrihet och frihet i allmänhet – är från ett av hans föredrag som filmats och publicerats av Hizb ut-Tahrir (från 4.40).


"We as Muslims reject the idea of freedom of speech, and even the idea of freedom. We see under the Khilafa [kalifatet], when people used to engage in a positive way, this idea of freedom was redundant, it was unnecessary, because the society understood under the education system of the Khilafa state, and under the political framework of Islam, that people must engage with each other in a positive and productive way to produce results, as the Qur’an says, to get to know one another. Whereas in this society, what they call debate and positive discourse is printing cartoons. What they call debate and positive discourse is creating a rhetorically-driven, and agenda-motivated, politically-motivated film. Is this facilitating debate and discourse in a positive way in a postmodern society? Of course not."
Viss uppmärksamhet har Tzortzis också fått för sitt deltagande i en Hizb ut-Tahrir-demonstration mot demokratiska val i Irak.

Hamza Tzortzis är ett av de ledande namnen i den brittiska tankesmedjan Islamic Education & Research Academy (iERA). Organisationen är mycket radikal – flera av organisationens rådgivare är förbjudna att besöka Storbritannien.

Det är också genom kontakter i iERA som Tzortzis kommer till Sverige, fastän organisationen inte har någon större verksamhet i Sverige. En av organisationens 'forskare' är den svenske medborgaren Amanj Aziz, född 1988 och bosatt i Göteborg, och han är också knuten till Göteborgskonferensens arrangör Sveriges Förenade Muslimer (SFM).

Amanj Aziz har tidigare gjort sig ett namn i offentligheten då han för ett år sedan företrädde arrangörerna till en annan kontroversiell islamisk konferens i Göteborg, då med hatpredikanten Bilal Philips. Att Amanj Aziz syns i kulisserna även bakom Hamza Tzortzis besök är kanske inte förvånande, då Amanj Aziz själv vill avskaffa demokratin som vi känner den och införa ett islamiskt kalifat.

Sveriges Förenade Muslimer är en nystartad organisation "med syfte att öka självkänslan hos svenska muslimer och ge dem en plattform för att som aktiva medborgare visa Islams plats i samhället". Föreningen registrerades i år, och har sitt säte på samma adress som den radikala Bellevuemoskén i Göteborg.

I dagarna började föreningen marknadsföra konferensen:
"DAGS FÖR KONFERENS I GÖTEBORG! 
5-6 Maj är det går det av stapeln för Sveriges Förenade Muslimers första arrangemang för 2012 – "JAG ÄR MUSLIM!"-konferensen i Göteborg. 
En dag fylld med föreläsningar och workshops - rakt i en av Göteborgs vackraste förorter – Angered Centrum. 
Bekräftade Gäster: 
Hamza Tzortzis (UK)
Adnan Rashid (UK)
Anas Khalifa (SWE)
Ahmed Sulayman (SWE) 
Och många fler... 
Workshop med koranlärare som har isnaad ända bort till Profeten Muhammad (frid och välsignelser med honom) där du kan erhålla diplom MED ISNAD på Surah al-Fatiha. 
Dawah-kurs med en av världens mest uppskattade instruktörer, Hamza Tzortzis från internationella dawahorganisationen iERA. 
Håll utkik! 
Sprid och erhåll ajr, inshaAllah!"
Bland övriga konferensdeltagare kan man dels notera den till radikala iERA likaledes knutne Adnan Rashid, samt dels den svenske predikanten Anas Khalifakänd för sina nära kopplingar till den inhemska jihadismen och även internationellt beryktad för sitt uttalande "Om vi ställde alla judarna på en kö och spottade på dem - de skulle svimma."

Till skillnad från vid förra årets omskrivna konferens i Göteborg tycks det den här gången inte finnas någon större, mer etablerad organisation bakom. Ändå kan det vara värt att uppmärksamma dessa återupprepade framstötar att etablera en extrem religionssyn i landet.

måndag, april 02, 2012

Talibaner skryter om svenska förluster

I ett nyutgivet propagandablad skryter talibanerna över attacker som lett till svenska förluster i Afghanistan.

Den 23 mars skadades en svensk soldat allvarligt i Mazar-e-Sharif. Försvarsmaktens pressmeddelande redogjorde för förloppet:
"Attacken skedde i området Chimtal, 40 kilometer väster om Mazar-e-Sharif, där huvuddelen av den svenska Afghanistanstyrkan är förlagd.  
Det var under ett rutinuppdrag tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor som svenskarna attackerades med en vägbomb utanför byn Naw Shahr-e-Baluch i Chimtal vid halvåtta (svensk tid). Soldaterna färdades i en bepansrad personterrängbil 6.

En av soldaterna skadades allvarligt vid attacken och sjukvårdspersonal som ingick i enheten genomförde snabbt omhändertagande på plats. Soldaten befann sig utanför fordonet vid explosionen."
Talibanernas propagandaproduktion In Fight Magazine #39 ger en annorlunda och överdriven bild, rapporterad av "Zabihullah Mujahid".
"24-03-2012  
4 invaders killed in Balkh province 
BALKH,  Mar. 24 – At least four US-led invading troops were killed Friday in bomb attack tearing through their foot patrol in Chamtal district of the province.  
Reported by Zabihullah Mujahid"

Även skärmytslingarna den föregående dagen nämns:
"US-led invader killed in clash with Mujahideen combatants  
BALKH, Mar. 23 – Mujahideen of the Islamic Emirate Thursday in an encounter killed one Nato invaders and wounded another in Chamtal district of Balkh province, whereas Mujahideen fighters remained unhurt during the fighting. 
Reported by Zabihullah Mujahid"
Försvarsmaktens pressmeddelande om samma skottlossning:
"En enhet ur den svenska Afghanistanstyrkan blev på torsdagen beskjuten i området Chimtal 40 kilometer väster om Mazar-e-Sharif. Inga soldater skadades. 
Den svenska truppen hade under dagen genomfört vägkontroller i området när de strax efter 15.00, afghansk tid, blev beskjutna med finkalibrig eld. 
Tidigare under dagen hade enheten funnit och desarmerat en vägbomb."
In Fight Magazine är en intressant produkt. Den sägs vara utgiven av "Islamic Emirate of Afghanistan", men skiljer sig radikalt från övrig jihadpropaganda. Tidningen är helt inriktad på koalitionens militära förluster och illustreras rikligt med bilder på skadade och döda västerlänningar. Den är helt engelskspråkig, och saknar alla former av religiöst innehåll. Tidskriften är alltså inte primärt till för att motivera de egna, utan för att demoralisera koalitionssoldaterna och deras anhängare på hemmaplan.

In Fight Magazine är en så traditionell propagandaprodukt att man lätt kan misstänka att talibanerna har fått hjälp från en reguljär militärmakt (Pakistan, eller Iran?) men några uppgifter om detta har jag inte kunnat finna.