torsdag, mars 18, 2004

We're the Peoples front of Judea!

Den här dödsmördar-influensan jag har fastnat i kanske har försämrat min uppmärksamhet. Någon annan orsak till varför jag missat den här nyheten kan jag inte tänka mig.

Det visar sig att Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) är på stark frammarsch.

SKP är, för den som undrar, den nuvarande bokstavskombinationen för det parti som tidigare förkortades APK (Arbetarpartiet Kommunisterna). Nuvarande SKP är alltså inte samma parti som 70-talets SKP, det som uppstod ur KFML, och inte heller samma parti som 30-talets SKP, det som kallades Kilbommarna och var en utbrytning ur det ursprungliga SKP, och, som sagt, inte heller samma parti som det ursprungliga SKP, som idag heter V (alltså Vänsterpartiet). Fast det aktuella SKP är i någon mening också, precis som KFML och dess uppföljare SKP, en utbrytning ur dåvarande VPK, som nu heter V. Detta SKP bröt sig dock ut senare (efter en partiprogramskonflikt 1977, om jag minns rätt) än KFML-varianten. För övrigt så drabbades även KFML av en utbrytning, och det blev sedermera KPML(R), som ju finns än idag, med det mycket aktiva ungdomsförbundet RKU. Men SKP som den här texten handlar om har ett ungdomsförbund som heter SKU. I det senaste valet kallade sig dock SKP för Kommunisterna på valsedlarna - kanske för att undvika förvirring...

Så nu vet ni det.

Det visar sig att SKP är på frammarsch, alltså.

Kommunen Piteå har ju varit plågat av partipolitisk instabilitet under en period. Ett missnöjesparti vid namn Norrbottens Sjukvårdsparti, som fick sammanlagt 8769 röster i senaste valet, har rört upp känslorna.

Så mycket rördes känslorna att två fullmäktigeledamöter för Sjukvårdspartiet, Lars-Göran Nilsson och hans kollega Ingvar Lejon, hoppade av och blev politiska vildar.

Nilsson och Lejon har nu blivit värvade av SKP, som i ett trollslag alltså fått två kommunala mandat i Piteå fullmäktige.

Därmed förstärktes avsevärt SKPs inflytande i svensk politik - en förstärkning på 66,6 procent. I valet 2002 ställde man alltså upp under namnet Kommunisterna och fick 1307 röster. Det var få men välplacerade röster - i Gällivare har man två mandat, och i Pajala ett. Nu tillkommer alltså två mandat i Piteå - en kommun där man bara lockade svindlande 95 röster tidigare.

Nu är det således kommunistisk ideologi som gäller för de två före detta vildarna, skriver Piteå-Tidningen.

- Det är här jag har mina politiska rötter, säger Ingvar Lejon som säger sig ha betat av hela politiska skalan utom den moderata.

Arnold Stenman, ordförande i lokalavdelningen av SKP, är lycklig.

- Att få två gratisplatser i fullmäktige är ju jättebra, säger Stenman.

Stenman säger sig inte se något problem i att en av de två, Lars-Göran Nilsson, så sent som förra året dömdes till 9 600 kronor i böter för hembränning. Han har ju sonat sitt brott, och förhoppningsvis bättrat sig, menar Stenman.

- Höga böter för bara nio liter sprit, tycker Nilsson själv.

Vad gör då de nya kommunisterna sin första tid i fullmäktige? Piteå-Tidningen berättar:

Nilsson och Lejon går med allvar in för uppgiften, men för att kunna göra det behövs också pengar. Av den anledningen har de författat en skrivelse till fullmäktige där de ansöker om ett verksamhetsbidrag om 100 000 kronor. Pengarna ska täcka de två ledamöternas verksamhet.

- Det är förstås mycket pengar och personligen tror jag inte att vi kan få så mycket, men säg att vi får en fjärdedel så är det ju bra, förklarar Arnold Stenman.

Det är kommunism, det.

Summary in English:
Due to splittering and fractionism in a populist party in northern Sweden, the splittered and fractioned communist party SKP has gained two seats in the municipal council in Piteå. That´s an increase in power by 66,6 percent for the little communist party (that actually is more like a religious/political sect).