söndag, mars 14, 2004

Where is the anti-islamist Searchlight?

Den islamistiska terrorn har slagit till på europeisk mark. Man kan bara hoppas att det föder en säkerhetspolitisk diskussion även ibland européer. Utan tvivel förs den diskussionen redan inom säkerhetstjänsterna, som nu kommer att få flytta fram positionerna med ytterligare inskränkningar i medborgarnas integritet som följd. Det är begripligt men sorgligt. En stor del av övervakningen kan nämligen ske med öppna och traditionellt demokratiska medel.

Sedan snart tio år bevakas de högerextremistiska grupperna i Sverige utav stiftelsen Expo, som ger ut tidskriften Expo. Här nämns de vid namn, som engagerat sig politiskt för rätten att fördriva och förtrycka minoriteter, som rånar banker för att finansiera "kampen" och som inte drar sig för att bombhota och till och med mörda meningsmotståndare. Att dessa avskum tvingas bedriva sin verksamhet i dagsljus försämrar naturligtvis deras möjligheter.

Grannarna vet vilka de är. Banktjänstemännen känner igen deras ansikten och namnteckningar. Hyresvärdar får varningstecken tidigt. Infrastrukturen för terrorn blir omöjlig att bygga.

Låt oss inte vara naiva. Det finns fanatiska islamister i Sverige. Människor som vill använda terror för att bygga ett fundamentalistiskt skräckvälde. Som är beredda att spränga din skolbuss den dagen de tycker att Laila Freivalds sagt något misshagligt.

Ibland pekas någon ut av säkerhetstjänsten. Det blir en notis i Dagens Nyheter om att en namnlös man tagits in till förhör, men att han släppts igen. Det är inte olagligt att sympatisera med terrorister.

Men jag vill påstå att deras namn skall publiceras. Politiken är en offentlig arena - och även avskyvärd politik får finna sig i att bli granskad.

Och jag vill anklaga alla de fredliga muslimerna i Sverige för slapphet!

För det är vanliga, fredliga, goda muslimer som måste sköta denna bevakning. Som måste ge ut en anti-islamistisk Expo.

Ni kan inte låtsas som att ni inte känner till dem. Att ni inte sett radikalerna i hörnet av moskén. Att ni inte sett texterna som hetsar mot judar och kapitalister. Just dem! De som utgör infrastrukturen för potentiella terrorister. Häng ut dem! Ge oss som inte behärskar de arabiska språken eller koranens symbolspråk en chans att se dem som vill förgöra vårt samhälle.

Annars blir det nazisterna, rasisterna och idioterna som tar över bevakningen. De är redan i startgroparna, men saknar den språkliga och religionsvetenskapliga kompetensen. Tänk vilket stöd nassarna skulle få om de kunde avslöja några islamister. Det vill vi inte ge dem!

Ge oss en anti-islamistisk Expo nu! Annars drabbas alla muslimer.

Summary in English:
I plead to the muslim community to create an anti-islamist Searchlight.