måndag, augusti 16, 2004

I fascismens tjänst

Japp. Han har ett algeriskt medborgarskap också. Pappan är algerier, men mamman är skandinav.

Under hösten 2001 befann han sig i Jalalabad i Afghanistan, för att studera koranen. När invasionen inleddes flydde han österut. Han greps av pakistansk polis som överlämnade, eller sålde, honom till amerikanska trupper.

Efter sin hemkomst från lägret i Guantanamo talade han ut om tortyren.

Nej, jag talar inte om Mehdi Muhammed Ghezali. Det handlar om den danske motsvarigheten Slimane Hadj Abderrahmane, som i början av juni lät publicera sin berättelse i bokform med hjälp av två journalister från Politiken.

Abderrahmane har tydligen varit ganska öppen. Han har inte försökt dölja att han faktiskt tagit sig till Afghanistan för att delta i det heliga kriget. Han har inte försökt dölja att han till och med misslyckats en gång med att ta värvning i algeriska terroristgruppen GSPC (Groupe Salafiste pour la Predication et le Combat). Han har inte hymlat om sina åsikter.

Idag är första gången jag ser en svensk recension av "Danskeren på Guantanamo – den personlige beretning", som den heter. Det är Aftonbladet som låtit Maj Wechselmann läsa.

Helt väntat nämner Wechselmann hur Abderrahmane och hans medfångar behandlats på fångbasen. Det är ju anti-amerikanismens huvudnummer just nu.

"Berättelsen inifrån lägret bekräftar mycket av vad som redan är känt: trånga stålburar i tropisk sol; två 15 minuters raster i det fria per vecka; temperaturer ner till nollpunkten i de speciella förhörsrum, dit fångarna förs en gång i veckan för att frågas ut om exakt samma saker två år i rad. "Vi torterar inte, vi låter tiden jobba för oss" sa förhörsledarna och hotade 23-åringen med 20 års isolering utan rättslig prövning.

Slimane Hadj Abderrahmane beskriver också hur avdelningen för enbart sinnessjuka fångar byggs ut, kollektiva självmordsförsök, tårgas mot fångarna - och fängslade barn och åldringar."

Jag känner ju till Wechselmann, förstås. Och tycker att hon är obehaglig. Men jag förvånas ändå lite av hur Wechselmann visar en så förstående attityd gentemot den frispråkige islamisten.

Hon anser att han är en ung idealist som lurats av politiska krafter.

"Hans osäkerhet, hans förtröstan på Allah och den brinnande idealism, som han delar med många andra unga europeiska "muhajediner", kom med tiden att manipuleras av politiska krafter."

Och det är lite märkligt med tanke på att hon just måste ha läst hans uttalanden. Eller så tycker hon att hans åsikter är helt acceptabla.

Slimane Hadj Abderrahmane är emot demokrati. Han vill införa islamsk fascistisk diktatur. Han är beredd att döda för att införa diktaturen.

Ja, han säger det.

"Jeg har den opfattelse, at folk skal tilpasse sig islam. Det er ikke islam, som skal tilpasse sig folk."

"Demokrati vil altid være uforeneligt med en islamisk stat."

Slimane Hadj Abderrahmanes är en äkta islamofascist, som alltså är fast besluten att störta vår civilisation.

Eller som Maj Wechselmann säger: "en ung man splittrad mellan två kulturer".

Här finns en lista över danska recensioner med mera.

Uppdatering:
Jag noterar just, paranoid som jag är, ytterligare en likhet mellan Slimane Hadj Abderrahmane och Mehdi Ghezali. Abderrahmane har också förhörts med anledning av ett rån som hans bekanta från moskén ska ha utfört i syfte att finansiera terrorverksamhet i Algeriet. Ständigt dessa tillfälligheter.