söndag, september 19, 2004

I praktiken

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt, och kamraterna Mikael Odenberg och Anders Borg, kan prata om sin Nya Ekonomiska Politik hur mycket som helst. Det har sannolikt ingen reell betydelse, för på gatuplanet, långt nedanför partikansliets luftslott, står det alltid nån virrhjärna som ska utföra jobbet.

Ta en titt i motionsfloden, till exempel. Det är där den genomsnittlige partigängaren bäst speglas. Och som vanligt fokuserar moderaterna på sånt som verkligen är viktigt.

2004/05:m1149
Förbud att "ändra" Sveriges flagga

Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Sveriges flagga.

Motivering
Vid sommarseglatser gläds man normalt åt att möta landsmän i båtar. Få saker är så vackra som en segelbåt mot det blåa havet och med den svenska flaggan i aktern. Desto mer beklämmande är det att möta svenskar som utan hämning ändrat flagg.

Att fälla in skånska flaggan i ett av de blå fälten i Sveriges flagga är inte helt ovanligt. Många, kanske gifta med en utländska fäller in ett annat lands flagga i den svenska. I sommar har jag till och med stött på seglare som seglat runt med den gamla unionsflaggan från 1905, den så kallade "Sillsalladen". Även exempel på seglare som klippt sönder vår flagga i försök att härma en svensk örlogsflagga har setts - både tvåtungad och tretungad.

Att så skända den svenska flaggan borde inte vara tillåtet. Lita på att seglarkolleger och båtklubbar hade krävt rättning om ett klart förbud hade funnits.

Slå vakt om vår nationalsymbol!

En annan godbit från samma moderata penna, nu på temat "uniform är frihet":

2004/05:m1150
Inför skoluniform i grundskolan

Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införande av skoluniform i grundskolan.

Motivering
Hysterin med ungdomsmode når ständigt nya höjder. Mer och mer av reklamen riktar sig till barn och unga och i dag ser vi 7 - 8 åringar som sminkar sig innan de går till skolan. Klädkontot når nya höjder för förtvivlade föräldrar. Allt skall vara märkeskläder och ungdomarna tävlar modemässigt.

Samtidigt tycks mobbning ofta emanera just utifrån klädsel. Den som inte är rätt klädd stöts lätt ut från gemenskapen. Lösningen är, hävdas på många håll i världen, skoluniformer och man kan se många exempel i Europa på hur en enkel men snygg sweatshirt eller liknande eliminerat modehysterin, skapat gemenskapskänsla och sparat föräldrarnas plånböcker. Kanske kunde det rentav ge upphov till en ny svensk textilindustri?

Inför skoluniformer i grundskolan!

Fan, det är så att man tror att hela moderata riksdagsgruppen var på samma vinprovning. Tills man ser vem som är upphovsman.

Det är ju den sjungande skånemoderaten Carl-Axel Roslund. Ett sant original. Hans hyllning till mjölken, "Fantomen",(MP3) har rönt viss uppskattning bland diggare av riktigt sunkig musik, och på hans utmärkta hemsida kan man lyssna på fler låtar. Dock inte på den visa som väckte feministisk vrede inför valet, "Åh en sån natt".

Kan ingen ge honom ett skivkontrakt?

Det skulle kunna hålla honom borta från politiken.

Uppdatering:

Som ni förstår är detta ett problem för alla partier som gör anspråk på att reformeras. Maud Olofssons nya centerparti har naturligtvis bara förändrats i hennes huvud - i verkligheten ser det ut som följer:

2004/05:c384
Forskning om och vård av shoppingmissbrukare

Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförts om forskning om och bättre vårdformer för shoppingmissbrukare.

Under de senaste åren har en ny form av missbruk uppmärksammats mer och mer i massmedia. Detta missbruk märks inte lika lätt som andra missbruk men problemen är liknande dem som drabbar exempelvis narkotikamissbrukare. Beroendet kan orsaka ångest, raserad ekonomi och brottslighet. För mer än 100 000 människor i Sverige är shoppingmissbruk ett mycket stort problem och de upplever att samhället inte tillräckligt uppmärksammar deras situation.

Inom psykiatrin erkänner man inte shopppingmissbruk som diagnos och det är brist på terapeuter som känner till hur man bäst behandlar de drabbade. Möjligheterna till vård är begränsade till institutioner som samtidigt skall behandla andra typer av missbruk.

Det är uppenbart att det behövs mera forskning om och bättre vårdformer för shoppingmissbrukare.

Uppenbart att det behövs bättre vårdformer för shoppingmissbrukare, menar alltså centerpartistiska geniet Lars-Ivar Ericson. Uppenbart.

Ljushuvudet Ericson vill vidare reglera sportutbudet i tv, oklart dock hur:
2004/05:c393
Allsidig idrott på TV

Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförts om allsidig idrott på TV.

Idrott på TV hör till de mest uppskattade programmen. Genom dessa program kan människor förutom underhållning även få inspiration till eget idrottsutövande.

Därför är det angeläget att programmen ger en allsidig och positiv bild av olika idrottsgrenar. Det är mångfalden som utgör idrottens själ. De stora sporterna som fotboll och ishockey tycks idag ha en alltför dominerande roll i TV-inslagen. Damidrotten, handikappidrotten och sporter som exempelvis orientering, rugby, brottning, skytte och baseball kommer i skymundan för de stora idrotterna. Sverige har idag ett sjuttiotal idrottsförbund och det borde vara möjligt att ge dem en chans att komma fram i TV-sporten och då inte bara som ett reportage om udda sporter. Vi behöver positiva bilder av de olika idrotterna och här har TV en viktig uppgift.

Vi behöver positiva bilder av riksdagsmän också, Lars-Ivar Ericson.

Håll tyst!