onsdag, oktober 25, 2006

Kulturkonservativ avklädning

Såväl Expressen som Aftonbladet gör stort nummer av nya kulturministern Lena Adelsohn Liljeroths uppenbarelse i avklätt skick. Kvällspressen menar att ministern gjort ett så kallat utvik, men missar att den nya ministern ju är kulturkonservativ, och aldrig skulle delta i något slags nyliberalt utvik. Vad bilderna i själva verket sannolikt föreställer är en statyett: troligen Lilla Havsfrun. Genom detta knyter ministern an till en lång tradition.

På den gamla så kallade goda tiden var nämligen pornografien förbjuden och striptease, alltså avklädning genom utmanande dans, fick inte förekomma på scen, ens på de folkligaste varietéer. Nakenhet kunde endast förevisas bakom kulturens fikonlöv. Därför uppfann varietéföreståndarna den finurliga lösningen att nakenmodellerna skulle föreställa statyer, så att det hela kunde passera som ett slags folkbildning.

Om detta kan man läsa i Bo Sjökvists nyutkomna "Bland strippor och fakirer" (Vertigo, 2006, ISBN 91-85000-08-6, köp!), där den legendariska Miss Manàna, född 1931, säger följande om hantverket:

Det var väldigt mycket restriktioner på 50-talet. När jag började hade jag en morgonrock på mig som jag danskade av mig för att visa mig i en genomskinlig negligé. Sen dansade jag med morgonrocken framför mig som om den var en kavaljer. Ja, jag hittade på lite såna saker. Men när man stod staty, som var det vanligaste, fick man inte röra sig alls enligt lagen. Konferencieren drog för ett skynke mellan varje byte och sen presenterade han nästa. "Lilla Havsfrun" eller "Våren". Jag kommer inte ihåg alla. Några gånger hände det att vi var två eller tre stycken som stod där framme i staty.

Men då var det helt naket, när det var statyetter?

Ja, och man var tvungen att vara absolut still, annars gick det inte hem enligt lagen.
Bo Sjökvists utmärkta bok firades när den utgavs med kalas på Café Edenborg, där det bjöds såväl fakirkonster som strippor. Och ja, kära läsare, Miss Manàna var där. Och ja, kära läsare, hon förevisade statyetter. Och ja, kära läsare, hon är, som jag sagt, född 1931. Och ja, igen, kära läsare, det finns förevigat på en liten filmsnutt:

Titta och njut av kulturkonservatismens återkomst!