måndag, december 18, 2006

Enmanspartiet

AiP, alltså socialdemokratiska partiorganet Aktuellt i Politiken, glöder verkligen under Eric Sundströms ledning.

Idag var man först med Margot Wallströms definitiva nej. Till detta ligger en underbar kommentar av förre partisekreterare Lars Stjernkvist:

Det är förstås ett bekymmer att de kandidater som förefaller ha starkast stöd inte vill bli valda. Men det finns värre problem. Som att partiet saknar politik på viktiga områden.
Och som lök på laxen skvaller om vilka namn som är hetast i spekulationerna om Anna Sjödins efterträdare:
Källor högt uppsatta inom SSU pekar nu ut tre kvinnor som möjliga efterträdarkandidater. Det är riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar, tidigare ordförande i Stockholms läns SSU-distrikt; Laila Naraghi, internationellt ansvarig förbundsstyrelseledamot från Kalmar län och Alaa Idris, tidigare ordförande i SSU-distriktet i Örebro och integrationspolitiskt ansvarig i förbundsstyrelsen. Det är dock osäkert om Maryam Yazdandar vill ställa upp, vilket innebär att Jytte Guteland i dagsläget nog får betraktas som minst lika het i Stockholms län.

En självklar och stark kandidat är förbundssekreteraren Mattias Vepsä, Sörmland, som agerat som ställföreträdande SSU-bas under Sjödins timeout. Om än inte kongressvald är han i dag i praktiken SSU-ledare, den första från förbundets ”vänstersida” sedan 80-talet. Även Alaa Idris tillhör SSU-vänstern. Ett annat starkt namn i SSU-ledningen är Johan Sparrman, Norrbotten.
Och när Sundström sedan ställer den här frågan till nuvarande partisekreteraren Marita Ulvskog i sin intervju, ja då smälter jag.
Då måste jag ställa en fråga med anledning av valet i USA nyligen. Demokraterna erkänner att de vann valet genom att vara emot Bush, men för att vinna presidentvalet 2008 måste de också vara för någonting. S är emot Reinfeldt, förändringarna av a-kassan och har en motståndsrörelse, men måste man inte också vara för något nytt?
Om partiet bara bestod av Eric Sundström skulle jag kunna tänka mig att gå med, trots att vi inte tycker så lika, i synnerhet vad gäller Bruce Springsteen.