måndag, december 04, 2006

Nyliberal i rymden

Alltså, jag tycker verkligen att det här med att Christer Fuglesang ska få åka upp i rymden är en fantastiskt stor sak. Verkligen. Det är inte det som gnager.

Men det känns lite grann som att våra politiker gör vad som helst just nu för att kunna få sola sig i glansen. Som att regeringsmedlemmarna inte kommer att tveka i framtiden att säga att "när jag var minister hade sverige astronauter, men det var på min tid, förstås".

Ur Fuglesangs senaste nyhetsbrev:

Under tisdag en gjorde jag de sista intervjuerna. Allra sist var sent på kvällen, vilket redan var onsdag morgon i Sverige. Det var TV4:s morgonnyheter och med i studion var också rymdminister Maud Olofsson. Det blev en hel del intressant sagt och Maud var mycket positiv till rymdverksamheten och höll med om att vi ska satsa på det i Sverige. På onsdagen så ringde statsminister Fredrik Reinfeldt och vill höra lite personligen hur det gick och önska lycka till. Mycket trevligt.
Rymdminister är ju en kul titel, må man säga. Och självklart ska hon närvara vid avfärden. Ur Expressen:
Kungen kunde inte komma. Men Christer Fuglesang får ändå fint besök när han åker upp i rymden. Sveriges rymdminister. Det är Maud Olofsson.

- Vi ska vara så stolta över Christer, säger hon.
Hon blir inte ensam, såklart. Ur Lars Leijonborgs senaste nyhetsbrev:
Idag åker jag till Florida för att delta vid uppskjutningen av den förste svenske astronauten. Pionjären Edwin Aldrin – den andra människan på månen – var, som förnamnet antyder, svenskättling, men det smäller ändå inte lika högt. Svensk rymdforskning är framstående och satellittekniken är viktig för framtidens välfärd, säkerhetspolitik och miljöskydd.
Men jag ska inte gnälla. Man kan bara hoppas att politikerna själva snarast skickas ut i omloppsbana om deras intresse nu är så genuint.

En annan intressant aspekt med Fuglesangs rymdfärd är att vi ser ut att få landets första nyliberala folkhjälte. Enligt skvallret ska han under sin tid på Kungliga Tekniska Högskolan varit aktiv i Högerteknologerna. På festerna lär han ha fått öknamnet "Fylleslang".

Nå.

Vi borde förresten hitta på en egen nationalistisk term för Fuglesangs yrke. Jänkarna säger ju astronaut, ryssarna säger ju kosmonaut, och kineserna kallar det för taikonaut. I Sverige borde vi väl köra på himlonaut, eller nåt.

Spännande är det, hursomhelst.

Vi håller tummarna på torsdag. För Maud. Och för Lars. Och för himlonauten, också.