torsdag, januari 04, 2007

Barnens Jihad

Efter en veckas stridigheter har Islamiska Domstolarnas Förbund förlorat makten i Somalia. Nu kommer rapporter om den grymhet de ändå hann med. Ekot berättar om den myckna användningen av barnsoldater.

Först vill jag dock påminna att Sveriges politiska linje är att det var fel av Etiopien att invadera Somalia och återinsätta den legitima regeringen. Det var fel att strunta i Afrikanska Unionen, Förenta Nationerna och Europeiska Unionen, och det var fel att tillgripa militärt våld utanför Etiopiens egna gränser. Om Sverige fått råda hade islamisterna suttit vid makten.

I Sverige har vissa försiktigt talat om Islamiska Domstolarnas Förbunds förmåga att bringa ordning, snarare än att konstatera att en repressiv ordning inte är önskvärd. Ekot berättar idag om hur denna ordning sett ut i verkligheten.

– Barn värvades på olika sätt men det som är bäst dokumenterat är hur de islamiska domstolarna rekryterade barn från skolor i Mogadishu, berättar Christian Balslev-Olesen, som arbetar på Unicef, FN:s barnfond i Somalia.

De islamiska ledarna krävde att skolorna skulle ställa upp med barn, de krävde en fullständig mobilisering av folket.

Bilder på militärparader ledda av vuxna ledare och sedan led på led med små barn i uniform och med kalasjnikovs spreds i propagandasyfte, berättar han.

– Det vi såg nu, var en direkt mobilisering av barn till stridande förband. Motivet var helt krasst att styrkorna behövde manskap. Vi har till och med exempel på att man har varit inne i flyktingläger i Kenya och värvat somaliska barn.
För den som läst här de senaste dagarna kommer uppgifterna inte som någon överraskning. För en tid sedan skrev jag ju om den svensk som är chef över utbildningen inom Islamiska Domstolarnas Förbund, Fuad Mohamed Qalaf. Hans idé med skolväsendet var tydligt deklarerad - det skulle fungera som rekryteringsbas för Jihad. Vid ett tillfälle har han sagt:
"Jag lovar att när kriget bryter ut, så kommer inga skolor eller universitet att vara öppna. Alla lärare och docenter och annat folk kommer att delta i Jihad mot Etiopien. Även en gift kvinna skulle ansluta till det heliga kriget utan att be maken om lov för att stå emot fienden", sa Sheik Mohamed Qalaf citerandes koranverser om Jihad. "Jag vill varna er för de otrogna. De otrogna vill ockupera vår huvudstad. De otrogna vill förnedra muslimer. De otrogna vill beröva våra kvinnor slöjorna, så ni borde ansluta er till Jihad tills den sista av er är död."
(min övers.)
Och han konkretiserade också hur studenterna skulle få sin stridsträning:
"Studenterna kommer få sin träning på torsdagar och fredagar", sade Sheik Fuad Mohamed till Radio Banadir i Mogadishu.

Han berättade att studentorganisationerna var införstådda med planerna och att alla parter var överens om att studenterna skulle få den militära träning som krävdes för att kunna bedriva heligt krig mot de föreslagna utländska fredsbevarande styrkorna i Somalia.
(min övers.)
Folkpartiet skulle hamna i rejäl skugga om den svenska islamistkramande vänstern lyckades fånga upp den här killen, om han nu kommer tillbaks till Sverige. Vad är språkkrav mot krav på vg i närstrid?

Men. Faktiskt. Sveriges inställning till det krig vi sett i julhelgen är problematisk.

Sveriges utrikespolitiska hållning representerar naturligtvis ingen önskan att skapa ett totalitärt islamiskt kalifat i Somalia. Men vår utrikespolitiska linje förbjöd oss att vara för den part som förhindrade detta - Etiopien. Vår utrikespolitik förbjöd oss att välkomna ett militärt ingripande. Det är naturligtvis glädjande att Carl Bildt nu anstränger sig för att skapa stabilitet åt den legitima regeringen - men med hans egen politik hade de aldrig fått chansen. Det är märkligt att vi håller fast vid en utrikespolitisk doktrin som uppenbart understödjer de krafter vi anser oss vilja bekämpa.