tisdag, februari 20, 2007

Ny nationalitet för svensksomalierna

Alla medier upprepar Göteborgs-Postens nyhet - där en svensk ambassadör i Nairobi bekräftar att ambassaden nu "lokaliserat" de svenskar som sitter fångna i Somalia. Ambassadörens kryptiska uttalanden väcker fler frågor än de ger svar.

- Det har varit ett svårt arbete men vi har nu lokaliserat de svenskar som gripits.

Enligt Jens Odlander rör det sig om svenska medborgare med dubbelt medborgarskap, det vill säga även somaliskt. Till GP säger ambassadör Odlander att det rör sig om "några" personer. Exakta antalet, eller var de hålls fängslade vill han inte uppge.

- Vi har nu diskussioner igång som är ganska känsliga. Vi arbetar med olika spår och har kontakter med olika relevanta myndigheter på både hög och låg nivå.

Vad misstänks de svenska medborgarna för?

- De sitter gripna anklagade för att vara illegala kombattanter men något åtal har inte väckts mot dem, säger Jens Odlander.
Det nya i Göteborgs-Postens nyhet är, bortsett från att ambassadören pratar, nationaliteten på de inblandade. Till skillnad från rapporteringen i förra veckan uppges de gripna nu enbart ha somaliska och svenska medborgarskap.

Det inger förhoppningar att det bara är svenska och somaliska medborgarskap inblandade. Det minskar sannolikheten att personerna tillhör någon internationell jihadist-scen i allmänhet, istället kan vi anta att de drivits av något slags somalisk nationalism.

Men samtidigt står det i artikeln att det handlar om fångar i Somalia. Kan det finnas svenskar fängslade i Etiopien eller Kenya som ambassadören inte nämner, eller var TT-telegrammet förra veckan, som pratade om män med kopplingar till Libanon och Marocko, helt snett ute?

Antalet är nästa frågetecken. "Några" säger ambassadören. Rapporteringen förra veckan sade fyra. Varför så otydlig?

Att de gripna anklagas för att vara illegala kombattanter behöver naturligtvis inte betyda att de är det. Ännu mindre att det kommer att väckas några åtal. Det är en term som definierar legal status åt en person på slagfältet som vare sig är civil eller soldat - och givet att Islamiska Domstolarnas väpnade styrkor var illa rustade och snabbt sammansatta är det lätt att föreställa sig att många i deras led hamnar i den klassen. I själva verket är en stor del av stridskrafterna i alla afrikanska konflikthärdar illegala kombattanter.

Men det kan - KAN - också betyda att de är misstänkta för allvarligare saker.

Låt oss hoppas att det inte är så.

(ps: på den här länken finns mina tidigare texter om Somalia)

Uppdatering:

Ambassaden i Nairobis webplats visar hur organisationen inom UD ser ut.

Uppdatering 2:

DN.se har fått exakta uppgifter från Utrikesdepartementet. Det rör sig om tre svenska medborgare, och en med svenskt uppehållstillstånd:
De tre svenskarna har dubbelt medborgarskap. En fjärde person, med uppehållstillstånd i Sverige, är också gripen och fängslad.

- Exakt vad de anklagas för vet vi inte, men myndigheterna påstår att det stridit för domstolsmilisen i Somalia som förlorade kriget mot regeringen i Somalia, säger Jens Odlander, sändebud till Somalia på Sveriges ambassad i Kenya.