söndag, april 22, 2007

Dra inte alla miljöpartister över en kam!

Många människor har fördomar om miljöpartister. Det är allvarligt. Därför är det extra viktigt, vid de tillfällen enstaka miljöpartister begår dåliga handlingar, att betona att alla miljöpartister faktiskt inte är idioter. Visst finns det enstaka rötägg, men det beror inte på att de är miljöpartister. Majoriteten av miljöpartisterna är helt vanliga människor, som du och jag. Jag har faktiskt en kompis som är med i Miljöpartiet. Jag fylle-messade henne så sent som i natt. Hon är inte alls dum.

I Dagens Nyheter kritiserar oppositionsborgarrådet Yvonna Ruwaida och riksdagsledamoten Mehmet Kaplan, bägge miljöpartister, att Krisberedskapsmyndighetens nästa övning utgår från scenariot att landet drabbas av islamistiskt motiverade terrorister.

Terroristerna i övningen kallas "bogalandier", men det är helt uppenbart vilka som avses. "Bogalandierna" bor i miljonprogramsområden, deras religion är uppdelad i två huvudströmningar som har stridigheter sinsemellan, och de protesterar mot ockupation av helig mark i "Bogaland". Parallellerna till muslimer och islam är inte särskilt långsökta.
Detta scenario, menar de bägge miljöpartisterna, underblåser islamofobi och befäster människors fördomar om muslimer. Att påpeka att de just nu farligaste terroristerna drivs av en islamistisk världsbild är, underförstått, att dra alla muslimer i smutsen.

Ett antagande som ju är helt befängt.

Men det är, som sagt, viktigt i detta läge att understryka att alla miljöpartister inte är helt blåsta. Låt inte enskilda företrädare förstärka fördomarna.