torsdag, april 05, 2007

Porr och politik

Hur otroligt det än kan låta, så har det varit glest med inlägg här de senaste dagarna därför att jag har haft ganska mycket att göra - hederligt arbete nio till fem, alltså.

Och eftersom det kan tänkas fortsätta så en liten tid, så vill jag passa på att dirigera iväg läsekretsen till en länksamling på kärt tema. Tidskriften Ottar frågar sig i en länkstinn text om det går att rädda världen med porr (ett ämne som uppmärksammats här förr). Det är journalisten Ulf B Andersson som tycker sig ana en ny trend av sexradikalism.

Så hur har denna ”rädda världen med porr”-trend uppstått? Brukar inte veganer vara vänsterradikala porrmotståndare?

Nja, om man tittar på historien så går nakenhet och politik ganska väl ihop. Sidor som kombinerar sex, inte bara med lust, utan också med radikal politik kan ses som en fortsättning på 68-andan, där sexualiteten skulle befrias och där nakenheten användes vid protestaktioner. Ett nutida exempel är det onani-maraton för välgörenhet som hålls varje år i San Fransisco.

Men det går också att ana influenser från personer som den marxistiske psykoanalytikern Wilhelm Reich som såg människors frigjorda sexualitet som ett sätt att motverka totalitära idéer.
Börjar vänstern vakna upp igen? Kan sjuttiotalet återuppstå? Vi håller tummarna.

(via Magnus Linton)