onsdag, april 25, 2007

Terror i centrala Stockholm

De flesta av er märkte antagligen ingenting, men strax efter klockan 8 imorse drabbades Stockholm av terrorangrepp - i simulerad form.

I en tunnel vid Eriksdalsbadet, på Södermalm i Stockholm, hade en sprängladdning exploderat i ett pendeltåg. Omkring tio personer var döda, ett trettiotal skadade. I den rökfyllda tunneln fanns ytterligare ett tåg vars passagerare fick utrymmas vid tunnelns andra öppning, omkring en halv kilometer bort.

Räddningsinsatserna såg ganska blygsamma ut. Däremot stod det drivor av myndighetspersoner, kommunpolitiker, militärer, poliser och journalister vid observationspunkten på gångstigen vid badet.

Krisberedskapsmyndigheten anordnar tillsammans med allt från Banverket till Statens Strålskyddsinstitut övningen SAMÖ2007, som syftar till att träna deltagarnas förmåga att skapa en gemensam lägesuppfattning och att samordna kommunikationen till allmänhet, media och andra aktörer. Och det kändes som att varenda kommunchef i landet ville vara med och titta. Kaffe, pappersmappar och mingel i morgonsolen.

Räddningsarbetet, däremot, såg mindre intensivt ut. Det berodde dels på, berättade informatören, att man var osäker på strålningsrisken. Man visste inte vilken sorts bomb det var. Men framförallt berodde det på att pendeltågsbomben inte var den enda attacken.

Under en bro inte långt ifrån Stockholms central, vid den så kallade getingmidjan där innerstadens spår- och vägtrafik är oerhört koncentrerad, hade samtidigt en lastbil plötsligt exploderat i morgontrafiken. Såväl järnvägsbron som viadukten hade raserats delvis, och antalet döda uppskattades till ett hundra, antalet skadade flera hundra.

När resurserna är begränsade och man måste prioritera är planen tydligen sån att man tänker låta Södermalmsborna ligga och dö, antar jag. Det är väl så uttänkt, får man förmoda, eftersom det är på Södermalm man brukar skrika högst om polisstat, övervakningssamhälle och islamofobi.

Nu var det förvisso inte islamistiska terrorister den här gången. Bara nästan. I scenariot kom terrorhotet, som Säpo kunnat snappa upp i förväg vilket resulterat i denna relativt goda beredskap, från de förhatliga Bogalandierna.

För en vecka sedan visste jag inte mycket om dem, men Bogalandierna bor tydligen i miljonprogramsområden, deras religion är uppdelad i två huvudströmningar som har stridigheter sinsemellan, och de protesterar mot ockupation av helig mark i Bogaland, om man får tro miljöpartisterna Yvonne Ruwaidas och Mehmet Kaplans artikel på DN debatt häromdagen, där de klagade på att övningen om Bogalandier i själva verket underblåste islamofobi.

Yvonne Ruwaida var naturligtvis på plats vid Eriksdalsbadet. Jag stod bredvid henne när informatören, ungefär klockan 9, berättade att ytterligare en katastrof inträffat. Flygledartornet på Arlanda hade oförklarligt börjat brinna, och därmed så var lejonparten av huvudstadens kommunikationer alltså utslagna. Mina misstankar föll direkt på Bogalandierna, men jag vågade inte fråga vad Ruwaida trodde.

En stund senare intervjuades hon av en tv-reporter, förmodligen för att hon skulle få framföra synpunkten att det är förtäckt islamofobi när samhället förbereder sig inför terrorattentat från islamistiska galningar.

Jag sprang ihop med Expressens Leo Lagercrantz en stund senare, och vi snackade en del om Ruwaidas och Kaplans argument. Det är ju helt galet, sa han, att påstå att Krisberedskapsmyndigheten underblåser islamofobi. Det vore ju, fortsatte han, som att påstå att inrättandet av Ekobrottsmyndigheten var ett utslag av antisemitism. Det är ju vi judar, sa Leo, som driver bankerna...

Nå.

Det sista jag såg vid övningsplatsen var rätt talande.

Strax efter 9 så dök det upp en man som delade ut flygblad. Han var uppenbarligen inte en del av övningen, utan där för att protestera mot någon orättvisa i samhället. På ryggsäcken hade han en knapp med slagordet "USA ut ur Irak", och en annan som det stod "Nätverket mot krig" på (RÄTTELSE 26/4: MANNEN HADE INTE EN "NÄTVERKET MOT KRIG"-KNAPP). Han gav mig ett flygblad, som varnade för att amerikansk imperialism i mellanöstern (denna gång gällde det Iran) skulle få "bitterhet och hat [att] eskalera ytterligare".

Fantastiskt.

Till och med helt simulerade terrorattacker går att skylla på USA.