fredag, april 06, 2007

Vadå humanist?

Jag är ju ateist, vilket jag till exempelvis manifesterade nyss i TV4:s nyhetsmorgon-panel genom att säga att man gott kan festa på långfredagen om man känner för det. Men det faktum att man själv är ateist och vill bekämpa vidskepelsens utbredning betyder inte att man för den skull ska ta till samma kalsonggrepp som de intoleranta påvarna och imamerna brukar göra.

Sydsvenska Dagbladet
har i dagarna valt sida i det märkliga religionskrig som just nu utspelar sig i hotellkedjan Scandic, där ledningen beslutat ta bort biblarna ur nattygsborden. Sydsvenskans grävande reporter kan i artikeln "Scandic missade bibelstopp" avslöja att det trots ledningens påbud förekommer - bevare oss väl - biblar på hotellrummen.

...trots att hotellkedjan Scandic beslöt ta bort biblarna redan i höstas finns det många exemplar av Den heliga skrift kvar på rummen när Sydsvenskan kollar.

– Det här hade vi alldeles missat, säger Anna Hoffström på Star Hotel i Lund.

– Men vi samlar ihop biblarna nu med en gång, tillägger hon.
Och detta är ju i sig helt fantastiskt. Men det som gör mig riktigt purken är att den som startade hela hetsjakten på biblar, en medlem i ateist-organisationen Humanisterna, menar att människor känner sig - ni gissar säkert - kränkta av förekomsten av den heliga skrift på rummet.
Stefan Jansson är medlem i Humanisterna, en förening som verkar för en sekulär (icke-religiös) livssyn. Han mejlade Scandic och hävdade att biblar på hotellrum är kränkande både för ateister, muslimer och andra.
Känner man sig kränkt av att andra får möjlighet att utöva sin religion är man inte humanist.

Då är man intolerant.

(tipstack: Noneof Yourbusiness)