måndag, maj 21, 2007

Fatah al Islam i Sverige?

I min eviga serie om svenska kopplingar till internationell terrorism har turen idag kommit till Fatah al-Islam, som de senaste dagarna varit föremål för omfattande och blodiga strider i norra Libanon. Det visar sig nämligen att en av de dödade islamisterna är nära släkt med en misstänkt terrorist som tidigare bodde i Sverige.

Idag tillkännagav libanesiska myndigheter att en av de tio kroppar som hittats i en stormad fastighet i Tripoli identifierats som Saddam el-Hajdib, enligt uppgift den fjärde högst rankade ledaren i Fatah al-Islam.

Minnesgoda läsare känner igen efternamnet el-Hajdib. Namnet figurerade i internationell press i våras, då flera ur klanen el-Hajdib beskrevs som misstänkta för inblandning i den misslyckade terrorattacken i Tyskland den 31 juli 2006, och en ung släkting, K, visade sig bosatt i Sverige. Då beskrevs hans bostad här som en träffpunkt för extremistiska islamister. Ja, i svensk press utan namns nämnande, förstås.

Sverigeanknutne K hålls i libanesiskt förvar i väntan på rättegång för ovanstående bombdåd. Saddam el-Hajdib, kusin till K, var fram till sin död häktad i sin frånvaro i Libanon, där han väntade åtal för detsamma.