onsdag, juni 27, 2007

Rage Boy

Dagens ledare i SvD (pdf) handlar om Islamic Rage Boy. Det var inget problem alls att hitta honom i nyhetsbyråns arkiv - en sökning på kashmir + protest var allt som behövdes. Den bästa sammanställningen av bilder har snapped shot. Och den bästa texten har Christopher Hitchens skrivit.

Hur ska man förresten översätta Islamic Rage Boy? Min text använder begreppet "arga unga muslimska män", för kvinnor få ju sällan vara med i fundamentalistgängen, och bilderna på kvinnor tillhör en annan genre - gråterskorna. Ett citat:

Just nu är det adlandet av Salman Rushdie som ger upphov till bilderna, men det skulle förstås ha kunnat vara snart sagt vilken händelse som helst här i västerlandet.

Om påven håller tal så kommer det arga unga män. Om en tidning avbildar profeten Mohammed så kommer det arga unga män. Om en amerikansk soldat glömmer att ta på sig handskarna när han ska vidröra Koranen så kommer det arga unga män. Världen verkar vara full av dem, och det är lätt att få intrycket att det vore en god idé att hålla igen på vad det månde vara för att de inte ska bli så förbannade, dessa män.
Uppdatering:

Missa inte Monica Olsson Kolkmans ögonvittnesskildring om hur det gick till när "arga unga män" eldade upp ambassader i Damaskus.
Vi började fundera. Hur kommer det sig att demonstranterna finns på vår gata så kort tid efter det att de har fjuttat på danska ambassaden, fem kilometer bort. Har de promenerat? Tagit en taxi?

Knappast. Senare visade det sig att de var ditkörda på lastbilsflak. Faktum var att polis och brandkår var på plats vid norska ambassaden innan demonstranterna hade kommit dit.

Ytterst välplanerat alltså. Men regimens goda minne, givetvis.