tisdag, juli 31, 2007

Ansvarsfullt ledarskriveri

Nuförtiden måste en politiker, om han vill bli tagen på allvar, ha finansieringen uttänkt för en föreslagen reform. Man måste kunna berätta var pengarna ska tas. Det här gör förstås att staten inte kommer att kunna krympa i särskilt snabb takt - men det är så folk vill ha det. Det kallas ansvarsfullt.

Eftersom jag är en full, eh, ansvarsfull, ledarskribent har jag i dagens ledare i SvD, där jag uppmärksammar ett behjärtansvärt ändamål, plockat fram en plats varifrån pengarna kan tas.

Det har aldrig varit så enkelt att hitta böcker som i dag. Pocketböcker säljs på Ica, man får böcker på köpet när man handlar tidningar, folk har talböcker i iPoden, i tunnelbanan läser människor böcker i sina mobiler och handdatorer, och i och med internet så finns all världens obskyra böcker tillgängliga, hemlevererade med en knapptryckning. Överallt böcker.

Men den kommunala bokomaten, vars syfte är att öka tillgängligheten, måste man ha gps för att hitta.

I januari 2006 inledde Stockholms stad bokomatprojektet. Drygt tre miljoner avsattes för projektledning och inköp av automater, som kostar omkring 600000 kronor styck. Eftersom bara två apparater inköptes krymptes budgeten senare till 2550000 kronor, inklusive drift och underhåll. Den ena står nere i Gallerians garage, den andra i kulverten. Här sker ett eller ett par boklån om dagen, i snitt, per bokomat. Till hösten – detta ska tydligen fortgå – hoppas man hitta bättre lägen.

Häromdagen blev jag uppringd av en vän. Hon arbetar ideellt i kvinnojouren Terrafem, specialiserad på kvinnor med invandrarbakgrund. Tjejer ringer och berättar att de inte törs åka med familjen på semester för att de kan bli bortgifta eller få sin klitoris bortskuren. Misshandlade kvinnor ber om skydd från hemmets patriark. Flickor vill komma bort från bröder och andra manliga släktinger som håller dem inlåsta. Kvinnojouren Terrafem växer. Nu behöver de anställa en person för att kunna förvalta det skyddade boende och de utslussningslägenheter som på frivillig grund organiseras av föreningen. Staden avslog första ansökan, och nu förhandlas om en ny. Jag svarade att en halv miljon om året är mycket pengar, och att staden nog måste vända på varje slant. Hedersvåld är prioriterat, visst, men man kan ju inte bara snyta fram pengar.
Ärligt talat. Kvinnojouren Terrafem behöver runt en halv mille. Vi har en regering som gått till val på att prioritera kamp mot hedersvåld. Chansen finns, förstås, att jouren kan få pengar från länsstyrelsen dit Nyamko Sabuni pytsat pengar för just detta ändamål.

Men jag kan inte se att en kommun har rätt att säga nej så länge det står dyra och idiotiska bokomater i Gallerian. Det finns platser i budgeten där man kan ta pengar.