fredag, augusti 17, 2007

Gitmo-dansken häktad

I Danmark har polisen häktat den så kallade Guantanamo-dansken, Slimane Hadj Abderrahmane (som idag dock har bytt namn). Han är misstänkt för bedrägeri.

Abderrahmane släpptes 2004 efter att ha suttit på Gitmo i över två år - han hade gripits i Afghanistan nära gränsen mot Pakistan och under tiden på Guantanamo restes inga anklagelser emot honom. När han hade släppts påstod han att han under tiden i fångenskap utsatts för tortyr, och han skrev också en bok: Danskeren på Guantanamo - den personlige beretning (som jag skrivit om förr). Vidare framkom att han en gång tidigare även fängslats i Algeriet, efter att ha försökt ta värvning i GSPC, en terroristorganisation som idag anslutit sig till Al Qaida. I intervjuer efter sitt frisläppande deklarerade han rakt att danska soldater var legitima måltavlor och att han själv ville resa till Tjetjenien och kriga.

Nu har han hamnat i trubbel med danska rättvisan. Polisen påstår att Abderrahmane i sitt jobb på posten stulit brevförsändelser med kreditkortshandlingar och på så sätt tillskansat sig omkring 100 000 kronor. Dessutom misstänks han ha stulit flera danska pass. Danska polisen har vid husrannsakan hittat pengar, men inte tillnärmelsevis så mycket att det motsvarar det stulna beloppet. Om det finns medbrottslingar vet man inte. Danska Säpo, PET, har kommenterat det hela i ett pressmeddelande, men uttalar sig inte i fråga om Abderrahmane kan ha haft jihadistisk verksamhet på gång.

Politiken:

Siden fik manden et job som postbud, og det var i den forbindelse, at han tilsyneladende har begået bedrageri. I hvert fald sigter Midt- og Vestsjællands Politi ham for at have stjålet breve med både hævekort og pinkoder til to firmaer og en privat kvinde i Greve. I går fængslede en dommer i Roskilde ham for to uger.

Chefen for PET, politimester Jakob Scharf, besluttede i dag at kommentere sagen. Blandt andet i lyset af kriminalsagen fra Roskilde vil PET »også fremover foretage løbende vurderinger af de sikkerhedsmæssige forhold i forbindelse med den pågældende person«, hedder det i en udtalelse.

PET-chefen slår samtidig fast, at PET vil »træffe de nødvendige foranstaltninger«, hvis man mener, at manden er involveret i terrorrelaterede aktiviteter. I øvrigt har efterretningstjenesten løbende siden den 34-åriges hjemkomst i 2004 forsøgt at vurdere, om han udgør en sikkerhedsmæssig trussel.
Politiets efterretningstjeneste (PET):
Efter hjemkomsten har PET løbende vurderet, hvorvidt den pågældende udgør en sikkerhedsmæssig trussel i forbindelse med terrorisme. PET vil - bl.a. i lyset af den konkrete straffesag, som nu efterforskes af Midt- og Vestsjællands politi - også fremover foretage løbende vurderinger af de sikkerhedsmæssige forhold i forbindelse med den pågældende person. Hvis PET finder, at den pågældende person er involveret i terrorrelaterede aktiviteter, vil PET træffe de nødvendige foranstaltninger.