söndag, augusti 26, 2007

Skamligt dåligt skydd av samhället

Nu har det hänt igen. Ett fredligt politiskt möte har stormats av våldsamma meningsmotståndare, och reaktionen har varit sorglig att se.

Denna gång är det Vänsterpartiets ungdomsorganisation Ung Vänster som drabbats. 15 till 20 maskerade män har attackerat deras konsert mot rasism i Farsta, med flaskor och tillhyggen, varefter flera evenemangsbesökare fått föras till sjukhus. Ännu har ingen gripits.

Det är helt sjukt. Tänk efter. Hur kan det ens vara möjligt att mer än ett dussin människor kan dra fram med tillhyggen i närheten av ett politiskt evenemang utan att det uppmärksammas av polis? Hur kan det komma sig att polis inte är på plats innan våldsmännen kommit undan?

En mening i Dagens Nyheter förklarar läget:

Ärendet har inte varit högprioriterat under helgen.
Skyddet för våra demokratiska grundrättigheter framstår som fullkomligt obefintliga. Det är på gränsen till systematiserat vansinne.

Attackerna på demokratin fortsätter därför att de är i princip riskfria att genomföra. Det är skamligt att samhället inte kan skydda ens själva fundamentet för dess legitimitet. Våldsverkarna ska fångas och straffas, och ännu hellre hindras innan de lyckas hota och skada människor.

Uppdatering:

Nazister har erkänt att de låg bakom våldet. De borde spärras in.