onsdag, september 12, 2007

Han vet vad han gör, och det funkar

Hur förklarar vi vad det är som hänt?

Brittiska BBC har en särskild satsning för barn, får jag veta via The Belmont Club. I den är USA skyldiga till allt. Ja, man vet inte om al Qaida verkligen har gjort något, men hur som helst är det USAs fel.

Why did they do it?

The way America has got involved in conflicts in regions like the Middle East has made some people very angry, including a group called al-Qaeda - who are widely thought to have been behind the attacks.
I min ledare i SvD idag försöker jag förklara varför Usama bin Ladin låter som en marxist i det ena av sina senaste framträdanden. Kort sagt, kan jag säga här, är det för att ge argument åt sådana som journalisterna på BBC.
Vem har sagt att ”det kapitalistiska systemet försöker göra hela världen till ett storföretagens hertigdöme, under parollen att ‘globalisering‘ skyddar demokratin”?

Jan Myrdal? Åsa Linderborg? Ali Esbati? Nej.

Lagom till årsdagen av den 11/9 kom två tal av Usama bin Ladin, tyvärr mest omskrivna på grund av att al Qaida-ledaren färgat skägget. Det ena är helt traditionellt och hyllar på reli-giös grund en av de nitton flygplanskaparna. Det andra talet innehåller citatet ovan.

Bin Ladin refererar också till vänsterikonen Noam Chomskys ”nyktra omdömen”. Han pekar ut Bush, Blair, Sarkozy och Brown som hycklare i frågor om mänskliga rättigheter. Han försöker visa likheter med Vietnamtiden. Och han förklarar att det är kapitalismens fel att vi ”dignar under bördor av räntor, avbetalningar, galna skatter, klimathot, samt fattigdom och hunger i Afrika.”

Till och med en expert på al-Jazeera frågade sig efter att ha hört talet: Har Usama bin Ladin blivit marxist?