måndag, oktober 15, 2007

Dilemma för Beatrice Ask

Enligt TT ska justitieminister Beatrice Ask idag besluta om det framtida ödet för Ali Berzengi, som avtjänat sitt straff för att ha finansierat terrorgruppen Ansar al Islam men fortfarande sitter i förvar (nu enligt utlänningslagen i väntan på utvisning).

Ask ska besluta om den nu 31-årige mannen fortsatt ska vara i förvar, inlåst på Hallfängelset. Alternativet är att han "ställs under uppsikt". I så fall släpps han fri, men ska med jämna mellanrum visa sig hos polisen eller Migrationsverket.

Mannen, som var imam i Stockholm, och en annan irakisk kurd som var gatuköksägare från Malmö, dömdes 2005 i det första målet enligt den nya svenska terrorlagen. De dömdes av hovrätten för bland annat grov förberedelse till terroristbrott. Männen fälldes för att i Sverige ha samlat in pengar som de skickat till den islamistiska terrororganisationen Ansar al-Islam i norra Irak.

Gatuköksägaren fick fyra och ett halvt års fängelse, 31-åringen fem år. Båda dömdes också till livstids utvisning.

Eftersom han också fick räkna in den långa häktningstiden före domen frigavs 31-åringen egentligen formellt den 18 augusti, sedan han avtjänat två tredjedelar av straffet och haft gott uppförande.
Här förkroppsligas ett problem vi kommer att få se fler varianter av. En känd terrorist som inte kan utvisas. Vad göra?

En annan intressant detalj. När Berzengi dömdes talade man om att det utdelats stränga och långa fängelsestraff. På fri fot efter tre år känns kanske inte helt strängt. Har man viktat in utvisningen i fängelsestraffet? Det känns i så fall konstigt ifall inte utvisningen går att verkställa.