söndag, oktober 07, 2007

Oussama Kassir: en svensk al Qaida-krigare på nätet

Svenske medborgaren Oussama Kassir, som står åtalad i USA för att ha försökt bygga upp ett träningsläger åt al Qaida i Bly, Oregon, bedrev sitt heliga krig till största del på internet. Han tillverkade och spred propagandafilmer och manualer för gift- och sprängmedelsproduktion. Nedan presenteras - för första gången i svenska medier - Oussama Kassirs dolda jihad på internet.

Oussama Kassir skyltade inte med sitt namn på internet. Istället dolde han sig bakom två epostadresser: zubeiddah1417@hotmail.com och khadija1417@hotmail.com. Kontaktadresserna förekom i anslutning till materialet han spred, som när det var egentillverkat märktes med den egna logotypen och varumärket Islamic Media Center, IMC. Logotypen består av ett maskingevär korslagt över en kroksabel, med koranen uppslagen mitt över skärningspunkten.


I det amerikanska åtalet mot Kassir, som publicerats i sin helhet av The Investigative Project on Terrorism (pdf), beskrivs naturligtvis inte bara etablerandet av träningslägret i Oregon och hur Kassir ska ha lärt ut hur man mördar genom att skära av en människas strupe. Här återfinns också en uppräkning av de websidor som Kassir låg bakom (s 15f). Genom internetarkivet archive.org, och genom privatpersoners kartläggningar av terrorismrelaterad verksamhet på nätet, exempelvis Aaron Weisburds Internet Haganah, är det möjligt att få en vidare uppfattning vad sajterna innehöll.

mii.faithweb.com sägs i åtalet ha innehållit instruktioner för bombtillverkning utan närmare specifikation. På archive.org kan man utröna att mii.faithweb.com välkomnade surfaren med en bild, som vid klick ledde in till till själva sajten som lagrades under efterledet /gia. GIA är förkortningen för Groupe Islamique Armée. Det är ingen slump. I en c-uppsats (Terroristorganisationer på internet, en möjlighet eller realitet, pdf) på Försvarshögskolan skriven sommaren 2001 gjorde Conny Holmström en kartläggning av terroristorganisationer som då fanns representerade på internet. På sidan 70 i uppsatsen beskrivs GIAs sajt (på annan domän). En av kontaktadresserna var: khadija1417@hotmail.com, alltså, vad vi nu vet, Oussama Kassirs adress.

www.alqqa3qa3.8m.com ska enligt åtalet innehållit instruktioner för bombtillverkning och tillverkning av gifter. På denna sajt postade Kassir "The Mujahideen Explosives Handbook" och "The Mujahideen Poisons Handbook".


archive.org kan man se att alqqa3qa3.8m.com fanns åtminstone mellan 2002 och 2005, med i princip samma innehåll. I början erbjöds 64 zip-komprimerade filer, som vid slutet växt till några fler, men inget tycks ha lagts till efter 2002. Filerna har namn som 40jihad.zip, ABU HAMZA4.zip, BN LADEN.zip, GIA.zip, MUGAHEDDEN TERROR HANDBOOK.zip, QATADA3.zip, TERROR BOOK.zip, arabic -bomb.zip, mugahedeen book.zip, shaheed.zip och quran.zip.

www.uddat.8k.com använde Kassir enligt åtalet för att samla på sig bildmaterial om bomber och vapen. Internet Haganahs kartläggning visar en sådan bild.

archive.org kan man se sajtens struktur, såsom den såg ut 2002. Först möttes surfaren av en välkomstsida, där en epostlänk gav möjlighet att beställa en cd. Där går det också att se att uddat är en förkortning för uddatalmuchtaqin, men vad det betyder är oklart. Stavning har inte varit Kassirs starka sida. Väl inne erbjöd www.uddat.8k.com av vad man kan se få avdelningar. Dels en kontaktsida (med epostadressen khadija1417@hotmail.com) och dels en nedladdningssida, som enbart var en länk till ovanstående www.alqqa3qa3.8m.com. År 2003 byter sajten form, för att sedan upphöra. Internet Haganah har en bild av hur www.uddat.8k.com såg ut i maj 2003.


Ett exempel på hur en videoproduktion från Oussama Kassir ser ut går att hitta på archive.org. Filmen Ramadi består av en drygt två minuter lång sekvens handeldstrider i Ramadi, Irak. Filmen inleds med IMC-logotypen, och avslutas med en av de epostadresser som utgjorde kontaktuppgifter till Kassir. Av tekniska skäl går klippet inte att lägga på bloggen, men det går alltså att se filmen Ramadi här

Ytterligare en film från Islamic Media Center går att hitta på YouTube. Hamas training är knappt två minuter lång, inleds med logotypen för IMC (som sedan ligger i ena hörnet av bilden rakt igenom filmen), och visar hur Hamas övar.I Magnus Ranstorps uppsats från 2006, The Virtual Sanctuary of Al-Qaeda and Terrorism in an Age of Globalisation (pdf), visas att Oussama Kassir inte bara intresserat sig för bomber och granater, utan också spridit strategiska texter. På omslaget till en 415-sidig bok om paramilitärt ledarskap, skriven av en Bassam Assili, fanns kontaktadressen zubeiddah1417@hotmail.com, skriver Ranstorp i en fotnot (s 9).

Men allt är inte glasklart vad gäller Kassirs inblandning. I en artikel publicerad bland annat i Jewish World Review påstås att en privatspanare som jagar terrorister på nätet, Shannen Rossmiller, använt samma adress, khadija1417@hotmail.com, som Kassir ska ha haft. Hur detta ska ha varit tekniskt möjligt är svårt att begripa. Antingen ljuger artikeln eller så har övriga terrorismexperter och åklagaren som pekar ut Kassir fel.

Med avstamp i epost- och webadresserna kan man dock sannolikt skapa sig en hyggligt tydlig bild av en man som varit aktiv på internet med att sprida terroristpropaganda redan före 11 september 2001. Googlingar på mejladresserna (1, 2) eller på Islamic Media Center ger ännu fler ledtrådar om material som kan knytas till Kassir än vad som nämnts här (IMC ska ska dock inte förväxlas med Global/International IMC, som vi idag känner som Global Islamic Media Front, GIMF).

Enligt Internet Haganah meddelade Oussama Kassir på ett internetforum, i början av december 2005, att han skulle lägga ner sin mejladress zubeiddah1417@hotmail.com av "säkerhetsskäl". Någon vecka senare begick Kassir det ödesdigra misstaget att sätta sig på flyget mot Libanon - ett flyg som mellanlandade i Tjeckien, där Kassir omedelbart greps.