torsdag, februari 07, 2008

De nya moderatorerna

I tisdags modererade jag paneldiskussioner på en valvaka. Det var kul. Jag drog vitsar och drack öl. Det blev en text, också.

Det var en markant skillnad mot den normalsvenska offentliga debatten, där det betraktas som logiskt att ledningen för det största högerpartiet säger sig stödja Barack Obama, och ledaren för det största vänsterpartiet håller på Hillary Clinton. Skillnaden har sin förklaring. I en intervju i Newsweek hösten 2004 fick den republikanske strategen och svenskättlingen Grover Norquist frågan varför europeer blev så förvånade över att George W Bush blev omvald.

”De tror att USA är ett Europa i väst. Men Förenta staterna utgör en distinkt kultur som har beslutat sig för att inte vara Europa. Inbördeskriget, 1812 års krig mot britterna och bägge världskrigen var alla krig för att inte vara Europa. Kalla kriget – samma sak. Hela landet är fyllt med människor som har beslutat sig för att inte bo i Europa. Vi hade människor som ville bo i Europa men inte orkade flytta tillbaks.

Vi kallar dem kanadensare.”
Och underrubriken "En amerikansk valvaka i Stockholm" anspelar naturligtvis på varulvsfilmen från 80-talet. Oklart varför.