tisdag, mars 25, 2008

Deep frozen in carbonite

Eftersom Mona Sahlin i helgen besökte Antarktis kändes det som det var möjligt att skriva en artikel under rubriken Djupfryst i folkhemmet. Serieläsare förstår naturligtvis vinken till Ulf Lundkvist, som i sin tur väl vinkade till ICAs klassiker om fryst mat.

Månlandningen, personbilen, kärnreaktorn och radioapparaten. Nittonhundratalets landvinningar var många, men om du frågar en mormor vilken som var mest betydelsefull är chansen stor att hon svarar kylskåpet. Förr var hushållen tvungna att förlita sig på lokalt tillverkade, säsongsberoende, snabbt härsknande råvaror. Med kyltekniken fick befolkningen billigare och mer varierad kost.

Tack vare att studenterna Baltzar von Platen och Carl Munters på Kungliga Tekniska Högskolan år 1922 uppfann en snillrik metod att skapa kyla av värme höll sig Sverige i framkant av utvecklingen. Deras uppfinning hamnade sedermera hos Electrolux som 1925 lanserade sitt första kylskåp. 1956 sålde företaget den första egna frysboxen för hemmabruk.

Med frysboxen kunde den dittills oundgängliga förruttnelsen stoppas. Vad som skulle ha varit dött och otjänligt kunde plockas fram lång tid senare och presenteras som fräscht, bara det hade förvarats i en temperatur lägre än minus 18 grader. Tråkigt nog har man ännu inte kunnat lösa problemet att nedbrytningsprocessen startar på nytt efter upptinandet.

I helgen har Sveriges Radios Ekoredaktion behandlat frysteknikens ideologiska motsvarighet: socialdemokratins utveckling under Mona Sahlins första år.