söndag, mars 23, 2008

Plats för valfritt stjärt-skämt

I skrivande stund är det sagt att Fitna, den kortfilm som den minst sagt tvivelaktige holländske populisten Geert Wilders säger sig ha gjort, ska visas på webben. Men den ena sajten är nedsläckt (med hänvisning till företagspolicy) och på den andra sajten står bara dagens datum.

Egentligen vore det klockrent om det inte finns någon film. Hans poäng är ju redan gjord. Han har fått hela världen att skaka bara genom att påstå att han har gjort en film som eventuellt citerar koranen och eventuellt visar våldsdåd som utförts av fundamentalister.

Ingen har sett filmen. Ändå har holländska diplomater åkt i skytteltrafik i arabländerna för att gjuta olja på vågorna. Ändå har mordhoten rasat in. Höga representanter för journalistkåren sagt att Geert Wilders inte borde ha rätt till polisbeskydd. Tv-bolag har vägrat ens att förhandla om att visa den eventuella filmen. Befäl i NATO (!) har varnat honom för att visa den möjliga filmen. Så sent som på lördagen har demonstrationer hållits mot den eventuella filmen. Webbsajten har stängts ner, trots att den bara visade omslaget på koranen, med citatet Allahu Akhbar, och datumet för filmpremiären.

Med all önskvärd tydlighet har visats att de liberala sekulära demokratierna brister i ryggraden. Det vore så coolt om det inte fanns någon film. Jag tvivlar dock på att Wilders är så subtil.

Klockan tickar. Nu har det gått en timme av den 23 mars. Var är filmen?

Uppdatering 23/3 kl 15.37:

Den ena sajten är fortfarande nedsläckt, men den andra, brittiska, visar nu följande text, som indikerar att det inte finns någon film och att det är ett aprilskämt (som möjligen avtäckts i förtid):

It should be fairly obvious by now that there is no "Fitna" movie. No movie to insult Islam or Muslims or anyone else for that matter. The month of April is upon us, we all know the month of April starts with the 1st April and that day is famous for (practical) jokes.

Holland might not be considered as a country with a great sense of humour but ever once in awhile even in Holland they crack a joke. So, bottom line; if you are here to find the Famous Fitna movie I guess you have been had !!!

On the other hand, if you are worried about how much unrest the rumour of a 15 minute movie about Islam can create, maybe it is time to identify and deal with the issues at hand.

When points of view are miles apart, the truth can usually be found near the middle.

ps

Surely this site will soon be hacked and diverted to some muslim site, some people just don't have a sense of humour.

Happy Easter !!!
Nederländska nyheter tycks inte ha skrivit om saken ännu. Jag håller tummarna för att det är ett aprilskämt. Så smart.

Eller så är sajten helt enkelt fejkad från början till slut och har inte med Wilders att göra.