lördag, mars 01, 2008

Svensksomalier från Stockholm ledare i Shabaab

I utredningen om misstänkt terrorismfinansiering, som riktas mot tre svensksomalier i Stockholm och Rinkeby, har Säkerhetspolisen bekräftat att den somaliska organisationen Shabaab förekommer.


Jag kan nu avslöja att kopplingen mellan Stockholm och Shabaab är starkare än som framkommit i medierna de senaste dygnen. En svensk medborgare, tidigare bosatt i Stockholm och där verksam som imam, utpekas som högt uppsatt ledare i Shabaab. Svensksomaliern i Shabaab har dessutom tagit emot pengar från svensksomalier på besök - på ett möte där han förespråkade jihad. 

Sheik Muhamed Fu'ad Khalaf (alt Qalaf) är ett namn som figurerat i den här bloggen åtskilliga gånger. Khalaf är en somalier som bodde i Stockholm under många år, innan han flyttade tillbaks till Somalia med sin familj. Där började han arbeta för Islamiska Domstolarnas Förbund, inom vilka han nådde en hög position. 

Tidningen Metro beskrev honom som jihadist:
"En islamistisk ledare i Somalia med misstänkta kopplingar till al-Qaida har under en längre tid värvat anhängare i Sverige.

Mannen kom till Sverige som asylsökande 1992 och bodde i landet i 12 år. Större delen av tiden verkade han som imam i en moské i Stockholmstrakten.

– Han såg det som sin livsuppgift att informera ungdomar om Jihad, heligt muslimskt krig. 2004 reste han med sin familj tillbaka till Somalia för att sida vid sida med andra islamistiska ledare strida emot interrimsregeringen och Etiopien, uppger en bekant till mannen."
När Islamiska Domstolarnas Förbund hade makten i Somalia, hösten 2006, tog Khalaf emot besök från svensksomalier som donerade pengar till rörelsen. Den svenska delegationen överräckte 7000 dollar till Domstolarnas representanter på plats, och Khalaf höll ett anförande på sammankomsten, där han manade till svensksomalier att flytta till Somalia, och delta i jihad - det heliga kriget. Detta var för övrigt innan etiopisk trupp invaderat Somalia, varför det heliga kriget näppeligen kunde tolkas som självförsvar mot dem. Khalaf sade, enligt afrikansk press:
"Jag ber alla somaliska muslimer i västerlandet om två saker. Först, att ansluta till Jihad för att skydda landet från en yttre fiende. Jihad betyder försvar för den islamiska religionen och kamp mot korsfararna. I andra hand, att flytta barnen från de otrognas länder. Det är den yttersta förlusten att leva i ett icke-muslimskt land. Också ber jag om att ställa egendomar till förfogan för islams försvar."
Men Khalaf var inte enbart en betrodd man i Islamiska Domstolarnas Förbund. Han var också, enligt uppgift, en av de mer betydelsefulla ledarna för den våldsamma ungdomsmilisen i Domstolarna: Shabaab. I en analys från den somaliska människorättsgruppen Sultan Hurre Human Rights Focus, som beskriver hur Somalia utvecklas efter Domstolarnas fall, pekas Khalaf ut som en av de jihadistiska ledarna i Shabaab:
Unlike the regional authority, the Courts’ militant wing, the Hisb’ul Shabaab, is a cross-clan entity whose jihadi leadership includes members with links to al-Qaeda. The Shabaab provided elite elements in the Courts’ forces, both a strike force and “commissars” to maintain order and discipline. Senior Shabaab leaders include Aden Hashi ‘Ayro, Abdillahi Ma’alin ‘abu Uteyba’, Mukhtar Roobow, Ibrahim Haji Jama ‘al-Afghani’ and Fou’ad Mohamed Qalaf, several of whom trained in Afghanistan.
När etiopierna sedermera störtade Islamiska Domstolarnas förbund befann sig Khalaf utanför landet, enligt uppgift på pilgrimsresa till Mecka. Delar av Domstolarna har därefter i exil startat en paraplyorganisation för olika oppositionella grupper. I denna Alliance for the Re-liberation of Somalia (ARS) har den för terrorismfinansiering misstänkte 42-åringen en tung post.

Shabaab, som efter Domstolarnas fall omorganiserats till samlande kraft för militant motstånd inne i Somalia, har officiellt tagit avstånd från ARS, på grund av föregivet bristande radikalitet. Men så sent som för några veckor sedan sade ledaren för ARS att Shabaab var medlemmar i ARS.

Hur som helst är Shabaab ansvarigt för mycket av våldet i Somalia. Och Sheik Muhamed Fu'ad Khalaf fortsätter att vara en betydelsefull spelare för Shabaab. På Shabaabs officiella webbsajt kataaib.net finns exempelvis en propagandainspelning med Khalaf - med vapen i hand.

Här finns även annan rapportering av mer journalistisk karaktär om Khalafs förehavanden.

Men alla betraktar inte Shabaab som en terroriströrelse. Vissa somalier i exil beskriver dem snarare som en legitim gerillarörelse, en väpnad del av en moraliskt försvarbar och folkligt förankrad opposition. Så även vissa svensksomalier.

Säkerhetspolisen tycks dock göra en annan bedömning, då ju Shabaab är det enda organisationsnamn som man bekräftat finns i utredningen. Och i ljus av ovanstående är det kanske inte helt orimligt att det kan finnas en koppling. Det tycks inte vara så långt mellan Rinkeby och Shabaab.