tisdag, april 08, 2008

Tips till v

Pssst. Sprid inte det här vidare till dem, men jag tror att Lars Ohly är det största hindret för vänsterpartiet. Om han avgick, och lämnade över till någon annan och yngre medial begåvning, så skulle partiet kunna växa igen. Om man dessutom var så smart att man valde en kvinna, exempelvis Josefine Brink, så skulle medierna gå i taket av glädje. Pressen skulle lansera vänsterns partiledare - Mona, Maria och Josefine; tjejligan - som om det vore boten mot cancer.

Men nu är det Ohly som styr, och partiet saknar växtkraft. Om detta skriver jag en smula på SvDs ledarsida.

Porträttet på Karl Marx tronar fortfarande över ­ingången till vänsterpartiets samlingslokaler på Kungsgatan 84. Vem trodde något annat? Parti­sekreterare Anki Ahlsten berättar om de ärenden som ska behandlas på partiets kongress i juni.

Luntan är förvånande tunn. Blott 324 motioner har inkommit till kongressen, vilket är en ungefärlig halvering jämfört med till den förra, och långt under de bortåt tusen som det kunde vara förr. Visst är det ett mellanår i år, men det är ingen orimlig gissning att partiet smalnat av under ledning av Lars Ohly. Dissidenterna tycks ha tröttnat, och kongressmaterialet har därmed förlorat en stor del av kuf-faktorn. Det saknas nu inte galenskaper (stoppa glassbilen!), de är bara lite mindre diversifierade.