tisdag, maj 06, 2008

"imponerande nivåer vad det gäller mänskliga rättigheter"

Vänsterpartistiske EU-parlamentarikern Jens Holm i mars: Kuba – världens mest hållbara land?

Vad är det då Kuba gör för miljön? Dels har man från regeringshåll gjort miljön till en av de mest prioriterade politiska frågorna samt man har verkligen gjort en hel del praktiken (dessvärre helt okänt för de flesta européer). För några år sedan lanserades ”La revolución energética”, ”energirevolutionen”, ett ambitiöst program för att fasa ut slösaktiga hushållsprodukter, satsa på förnyelsebara energikällor och bedriva utbildningskampanjer för att spara energi och värna miljön. För att vara ett fattigt land under bördorna av mängder av problem är ändå utfallet imponerande:

Mellan 2005-2007 har:
* Över nio miljoner konventionella glödlampor ersatts med lågenergibelysning.
* 2 miljoner kylskåp har ersatts med lågenergikylskåp.
* 140 000 luftkonditioneringsanläggningar har bytts ut mot mindre slösaktiga apparater.
* 170 000 tv-apparater mot moderna strömsnåla.
* 260 000 värmepumpar har installerats i flerfamiljehus.

Allt detta har gjorts genom statliga bidrag och investeringar.
Jag själv, i april: Kuba – det gröna folkhemmet.
Nu vet jag hur det går till. Här i provinsen Holguín har myndig­heterna helt enkelt gjort hembesök och konfiskerat hushållsapparater som de bedömt vara för energi­slukande.

I gengäld erbjuds lån till nyköp. ­ En gammal gumma kan således bli skyldig staten 10000 kubanska ­pesos efter att ha fått kylskåp och tv beslagtagna. Det är mer än hon kommer att kunna tjäna under ­resten av sitt liv. Pensionen ligger runt 240 pesos – en svensk hundralapp i månaden.