tisdag, maj 13, 2008

Lästips

Johan Hakelius hyllar Londons nye borgmästare Boris Johnson, inte i Aftonbladet tyvärr (som skulle må verkligt bra av detta), utan på Dagens Story, webbtidningen hustrun Susanna Popova har med Rolf van der Brink. Det hela blir ett koncentrat, precis som väntat när Hakelius håller pennan, av allt vi älskar att läsa om brittisk politik.

Boris Johnson har också en förmåga att försätta sig i komiska, ibland nästan farsartade, situationer. Som när han ryckte ut till skräpmatsälskande brittiska skolbarns försvar, mot kändiskocken Jamie Olivers försök att få dem att äta nyttigt. Han tvingades leverera en avbön och försäkrade underdånigt att Jamie Oliver givetvis var ett "nationalhelgon". Han har också av olika skäl tvingats begära förlåtelse av, bland annat, Liverpool, Nya Guinea och Portsmouth.

Eller när han, på besök i Irak, grävde fram och tog med sig ett cigarrfodral ur bombresterna av vad som en gång varit Tariq Azizs hem. Han lovade att återlämna fodralet till dess rättmätige ägare, mot beskrivning. Istället blev han föremål för en polisundersökning, flera år senare.

Eller när det uppdagades att han hade haft ett förhållande med journalisten Petronella Wyatt, dotter till labourpolitikern och senare thatcheristen Lord Wyatt. Petronella Wyatt var skribent på The Spectator, den anrika politiska veckotidningen Boris Johnson då var chefredaktör för. Inom några veckor rullades ett helt folklustspel upp på tidningen, som kröntes av att The Spectators utgivare, Kimberley Quinn, visade sig ha haft ett förhållande med The Guardians parlamentskolumnist, tillika Spectators vinskribent, Simon Hoggart. Det strax efter att Quinn orsakat förre inrikesministern David Blunketts fall. Hon hade haft ett förhållande -- som den gången tog sig konkret uttryck i en oäkta son - även med honom.

Boris Johnson har en förmåga att hamna i situationer av det där slaget. Men egentligen är det något mer grundläggande i hans förhållningssätt till världen som retar vissa.

När han fick i uppdrag att provköra den nya Bentleyn i GQ skrev han en text som handlade om hur han, redan då han skulle ta sig ur parkeringshuset där bilen stod, misslyckades kapitalt. Han fastnade mellan en bil och en betongpelare och vågade inte flytta sig en tum. Till slut, när en lång kö av bilister bildats bakom honom, kom en vänlig man fram och hjälpte honom att köra ut bilen. "Den nya Bentleyn", avslutade Johnson artikeln, "är utrustad med allt du behöver. Utom chaufför."
Det är svårt att välja favoritcitat av Boris Johnson. Det här ligger bra till hos mig:
Voting Tory will cause your wife to have bigger breasts and increase your chances of owning a BMW M3.