måndag, augusti 18, 2008

Brandbergen - Marocko

Ständigt denna "moské" i Brandbergen. Dagens Nyheter berättar idag om att en ung marockan som efter två år i svenskt förvar utvisats till Marocko möjligen gripits av landets inte särskilt trevliga säkerhetspolis. Självklart löper trådarna då till Brandbergen.

Mannen har växt upp i Västsahara, i ett område dominerat av sympatisörer till gerillarörelsen Polisario.

29-åringen, som först sökte asyl i Sverige 2002 fick tre år senare avslag och lämnade landet. Han greps för två år sedan med ett franskt pass. Han skickades till Sverige som är första asylland. Säpo ansåg i ett yttrande att han "kan komma att bedriva säkerhetshotande verksamhet".

Hans vänner är övertygade om varför Säpo visat intresse för honom.

- Han besökte en moské i Brandbergen när han var här. Alla som gick dit förföljs av Säpo, säger en av dem.
Dagens Nyheter tidigare, för drygt ett år sedan:
27-åringen har kopplingar till den 41-årige svenske medborgare med marockanskt ursprung som i december sattes upp på USA:s lista över personer som misstänks stödja terrornätverket al-Qaida.

27-åringen greps samtidigt med 41-åringen vid en Säporazzia mot en grupp marockaner våren 2004. Alla släpptes dock efter förhör. En kort tid senare greps 41-åringen i Köpenhamn sedan svensk säkerhetspolis tipsat sina danska kolleger om att 41-åringen var på väg i bil över till Danmark. Marocko begärde honom utlämnad, men en dansk domstol underkände de marockanska anklagelserna. 41-åringen skickades tillbaka till Sverige där han inte åtalats för några terroristrelaterade brott.

27-åringen, som kom till Sverige 2002, ska ha lämnat Sverige efter 2004 sedan hans asylansökan avslagits. Senare greps han i Österrike där han också sökt asyl. Eftersom Sverige är det så kallade första asyllandet skickades han tillbaka hit där han sökte asyl på nytt.
Jag skulle hållit mig undan från den där lokalen.