onsdag, augusti 06, 2008

Somaliskt jihad i Norden nu även i Finland?

Sedan länge är det svenska stödet till terroriströrelsen Al Shabaab i Somalia väl känt. Exempelvis är den svenske medborgaren Fu'aad Maxamed Khalaf (alt Fuad Mohamed Qalaf på svenska) högt uppsatt i Shabaabs ledning. Vidare menar Säkerhetspolisen att svensksomalier bistått Al Shabaab härifrån Sverige, från Rinkeby, men detta har ännu inte lett till åtal.

Även det norska stödet är bekant. Samtidigt som Säpo gjorde tillslag i Rinkeby gjorde den norska motsvarigheten en razzia mot ett internetcafé på Grönlands Torg i Oslo. Den 38-årige ägaren erkände att han hade skickat pengar till svenske Shabaab-ledaren Khalaf.

Det handlar förstås inte bara om personal, pengar, teknik och logistik. Shabaab driver ett propagandakrig också. Det norska internetcaféet heter Shabelle Telecom, och därifrån ska Shabaabs officiella hemsida Kataaib.net ha skötts stundtals. Vidare driver den svenske islamisten Ralf Wadman (alt Abdu Rauf Wadman, aka Abu Usama El Swede) ett somaliskt forum för spridning av Shabaabpropaganda: Al Qimmah.

På Al Qimmah hyllar man förstås den svenske hjälten i Shabaab. Han har tillochmed förärats en egen liten grafisk profil:


I forumet sprids ljudinspelningar av hans tal (andra finns här). Och när Khalaf intervjuats av somalisk webbtv, så tipsar man varandra på forumet.

I april träffade den brittiske somaliske reportern Said Nabadon honom - Khalaf bär kamoställ och karbin - för en 18 minuter lång intervju, filmad inne i Mogadishu med mycket skratt och få kritiska frågor, som finns att se uppdelad i två klipp på YouTube.

Man blir inte så lite nyfiken på vad Khalaf säger om Skandinavien 6.45 minuter in i del 2. Språkkunniga får gärna berätta.

De svenska och norska kopplingarna är väl kända, som sagt. Men när jag nu läser en rapport från i våras för Institut für Strategie- Politik- Sicherheits- und Wirtschaftsberatung (ISPSW) ser jag något jag aldrig hört talas om. Rapporten är skriven av den gamle somaliske politikern Abdisaid M Ali och är betitlad The Al-Shabaab Al-Mujahidiin - A Profile of the First Somali Terrorist Organisation (pdf).

Och han nämner Finland. Man tänker ju sällan på Finland som ett land med invandring. Men det tycks i vilket fall finnas en del finsk-somalier (och de gillar att demonstrera mot Bushs krig i Somalia).

I rapporten sägs att talesmannen för Shabaab, alltså en av de högsta ledarna för organisationen, Sheikh Muqtar Robow Ali (alt Abu Mansur) antas ha bott i Finland som flykting. I den händelse finska bloggare intresserar sig skriver jag ut biografin som den anges i rapporten (min övers och fetning).


Sheikh Mukhtar Robow Ali, (Abu-Mansur), andlig ledare och talesman.

Född 1969 i Hodur, i den somaliska regionen Bakool. 1996: öppnade det första professionella militant islamistiska träningslägret i Hodur. 1998: ledde striderna i regionen Gedo för islamiströrelsen, och krigade mot etiopisk militär i regionerna Luq och Gedo. 2001-2002: Reste till Afghanistan för militär träning och deltog i kriget i Afghanistan mot den amerikanska insatsen. 2002-2004: Ryktas ha varit i Skandinavien som flykting, sannolikt i Finland. 2006 nomineras han till vice ordförande med ansvar för intern säkerhet i Islamiska Domstolarnas Förbund. 2008 nomineras han till talesman för Al-Shabaab Al-Mujaahidiin.
Om mindre hugade finska bloggare nu undrar varför det är viktigt att ta reda på om killen bott i Finland och vilka han hade kontakt med, så kan jag säga att Abu Mansur är killen till höger i den här fina Shabaab-bannern - snubben till vänster är säkert bekant.


I rapporten ser jag för övrigt för första gången en mer specifik titel på vad den svenske medborgaren Khalaf har för rang i Shabaab: key strategist. Finns det något bra ord för det på svenska?