onsdag, oktober 08, 2008

Här är frågorna som rör om i sumpen

Dagens överenskommelse är historisk. Den samling s+v+mp som vi kallat svamp blir nu s+mp, och jag antar att det ska utläsas sump. För socialdemokratin är det ett enormt steg att slutligen acceptera att man inte är statsbärande. För miljöpartiet är det en fot in i dörren till vardagsrummet. För vänsterpartiet är detta inte heller odelat negativt, eftersom man kan spela på en vänsterpopulism utan like hädanefter.

Men detta ger också oanade möjligheter åt borgerligheten. Från och med idag finns det en tydlig motståndare, som dessutom är full av sprickor att slå in kilar i. Utan problem kan man hitta omkring tio folkliga punkter där borgerligheten kan angripa sumpen. Utan inbördes ordning:

1. Bensin. Mp vill höja bensinskatten med 2 kronor. Hur blir det?

2. Bensinmackarna. Såg någon Peter Erikssons totalt blanka framträdande i Agenda nyligen, där han ställdes till svars för den norrländska mackdöden?

3. Kvoterad föräldraförsäkring. Ska föräldrarna få bestämma själva, eller ska Nalin Pekgul och Zaida Catalan göra det?

4. Kärnkraft. När släcks kraftverken ned?

5. Försörjningskrav för anhöriginvandring. Kommer den reformen att rivas upp?

6. Svensk trupp i Afghanistan eller på andra platser. När kommer soldaterna hem, mp?

7. Försvaret. Mp vill skära ner förbandsverksamheten med 25 procent.

8. Polis- och rättsväsendet. Hur mycket daltande blir det med Anders Eklund om mp sköter kriminalpolitiken? Hur många poliser på gatorna?

9. Tillväxt. MP-utspel idag: "Den ekonomiska tillväxten är en helig ko som måste dissikeras."

10. De "papperslösas" ställning. Hur många amnestier innebär en sump-koalition?
Ja, det här är vad man kommer på om man funderar tio minuter. Samtliga är frågor som torde skrämma vanliga mittenväljare ifrån sumpen.