fredag, november 28, 2008

Modernismen

Twittrandets genombrott skedde ironiskt nog mot en fond av medeltida barbari. Om detta skriver jag på SvD:s ledarsida.

Elitstyrkor har funnit att terroristerna i Bombay burit med sig stora portioner mandlar. Samtidigt berättas att man beslagtagit chockhandgranater, sofistikerade ammunitionstyper och kontokort. Så kan kontrasterna mellan det nya och det gamla se ut i terrorismens tidevarv. Den urgamla och symbolfyllda mandeln – ett gott energitillskott för långvariga strider – bredvid den moderna kapitalismens kreditkort.

De islamistiska terroristerna är oftast helt beroende av det moderna samhälle de vill utplåna. Deras metoder kan rentav ses som en produkt av den tekniska utvecklingen. De behöver e-post, mobiltelefoner och tv-kanaler för att kunna sprida sitt budskap. Och de behöver ett högteknologiskt och sårbart informationssamhälle att anfalla. Sam­tidigt vill de leva exakt som på Muhammeds tid.

Terroristerna bygger komplexa informationssystem. I en kommuniké från de somaliska terroristerna Shabaab avråddes nyligen journalister och allmänhet från att titta på Al Jazira – istället tipsades om nyheter från den egna förmedlingen Sada al-Jihad Media Center. Samtidigt ska allt vara som på 600-talet.

Det riktigt nya under attackerna i Bombay är dock hur civilbefolkningen har utnyttjat den nya tekniken. Folk på gatan eller framför sina tv-apparater har rapporterat via Twitter.com. Flödet #mumbai har överträffat nyhetsbyråernas telegramtjänster i snabbhet och omfång. Flera särskilda sajter för nödhjälp sattes snabbt upp av frivilliga, med telefonnummer, donationskonton och uppmaningar att ge blod. Det är tecken på Indiens snabba välståndsökning och starka civilsamhälle. Ska vi minnas något gott från det senaste dygnet så är det mikrobloggandets genombrott: en indisk tv-kanal ska till och med ha sänt Twitter som nyhetsticker.
Mer text och alla relevanta länkar finns i ledarbloggen:
Naturligtvis kommer Twitter snart även att bli ett verktyg för bråkmakare. Under upploppen i Paris förorter använde det bråkande slöddret sms för att koordinera och varna (vilket även det svarta blocket i den svenska vänstern brukar göra under inhemska kravaller). Nästa gång blir det Twitter.

I ledarartikeln beskriver jag hur terroristerna bygger allt mer komplexa informationsnätverk. Ett utspel från somaliska Shabaab utgör exempel på hur viktigt det är för dessa rörelser att kontrollera informationsflödet; det går att läsa på engelska här, och på arabiska här (ett forum där de flesta officiella terroristkommunikéer förr eller senare hamnar, för övrigt).

Slutligen. Artikeln nämner avhandlingen The Quranic Concept of War, av brigadgeneral SK Malik. Den finns naturligtvis också på nätet, utlagd av bloggaren Marisa Urgo på utmärkta Making Sense of Jihad.