lördag, december 13, 2008

Svensk i al Qaida i Irak

Ännu en svensk (bortsett Moumou) har tagit värvning i al Qaida, säger Expressen. Men reportern Kassem Hamadé mörkar så mycket - som reportrar gör som vill vara ensamma om storyn - att det är svårt att uttyda vem det gäller. Min gissning är att det är Abu Mua'az, som jag själv var först att skriva om. Om inte - så får läsekretsen gärna hjälpa.

I beslagtagna dokument som USA:s försvarsmakt har, framgår det att den dödade svenske terrorledaren "Abu Qaswara" hade en lista på viktiga rekryter i Europa och i Sverige. Den listan överlämnades till al-Qaidas ledning i norra Irak.

Det var andra gången på kort tid en svensk medborgare pekats ut av USA som terrorist. Några månader tidigare dök en 33-årig svensks namn upp i hemliga dokument som amerikansk militär beslagtagit vid räder mot al-Qaidabaser i Irak. Nu visar nya dokument från den amerikanska försvarsmakten, som Expressen tagit del av, att en 34-årig svensk man under förra året tog värvning i terrornätverkets organisation i Irak.

- Vi vet att det finns ett antal personer från Sverige som befinner sig i konfliktområden som Irak, Afghanistan och Somalia, där det finns grupperingar som sympatiserar med al-Qaidas ideologi, bekräftar Mats Paulsson, chef för enheten för kontraterrorism på säkerhetspolisen.

Han vill inte uppge hur många de är, men säger att svenskarna åker dit för att delta aktivt i kriget.

- Det kan vara allt från att man deltar i logistik till att ta mer aktiv del i faktiska attacker. Det finns dem som återvänder till Sverige men andra som försvinner - troligen är de avlidna, säger han.

Paulsson vill inte säga något om det specifika fallet med 34-åringen, men påpekar att säkerhetspolisen har bra koll på vilka som deltar aktivt i konfliktområdena.
För den som inte minns (SvD):
Amerikanska underrättelsedokument anger att svenske medborgaren Abu Mua’az, född 1974 i Tunisien och bosatt i Sverige sedan 2000, för ungefär ett år sedan tog värvning i en organisation underställd al Qaida i Irak.

Mats Paulsson, chef för enheten för kontraterrorism på Säkerhetspolisen, kan inte kommentera enskilda ärenden, men säger att det ”över tid förekommer ett antal personer i Irak med kopplingar till Sverige”.

Det värvningsdokument som SvD tagit del av anger att svensken, som egentligen heter något annat, får täcknamnet Abu Mua’az när han via Egypten anländer till värvningsstationen i Syrien. Med sig från Sverige har han körkort, pass, klocka och 2 700 dollar i kontanter. Pengarna tar en värvningskoordinatör vid namn Ashraf hand om, som en donation till rörelsen. Koordinatören har Abu Mua’az lärt känna på sin pilgrimsresa, och han har inga invändningar. Telefonnummer hem till Stockholm och till hustrun nedtecknas, och vid hustruns nummer görs en anteckning om att man inte bör kontakta henne. På dokumentet står att svensken tagit värvning i Islamiska Staten i Irak.