torsdag, januari 08, 2009

Svensk frigiven från jemenitisk fångenskap

Ekot noterar i förbigående att Jemen släppt en 26-årig svensk medborgare som suttit häktad där i elva månader, utan vare sig försvarare eller anklagelsepunkter.

Storyn kom ursprungligen från Göteborgs-Posten:

En 26-årig svensk medborgare sitter sedan nio månader fängslad i Jemen. Hans fru och barn i Bergsjön vet inte vad han är misstänkt för. UD har agerat utan resultat.

Mannen skulle åka hem från Jemen den 18 december förra året när han greps på flygplatsen utanför huvudstaden Sana.

/.../

Mannens hustru säger:

- Före sommaren fick han ringa mig varje söndag. Men det upphörde. För två veckor sedan ringde han hem till sin mamma. Det var första kontakten på flera månader. Han sa att det finns många där nere som har det värre än han. Men han ville inte gå in på detaljer för att inte göra oss oroliga.

Han vet ingenting om varför han är frihetsberövad, enligt hustrun.

- Den enda anledningen vi kan komma på är att han är praktiserande muslim och har skägg. Man är väldigt misstänkt mot många praktiserande muslimer, tyvärr ser det ut så i dag.

I Sverige jobbade han som taxichaufför. Innan han kom till Jemen hade han varit i Dubai.

- Vi har släktingar och vänner i Dubai och de tipsade honom om att det var billigare i Jemen. Han ville se vilka möjligheter det finns att få jobb där och om vi kan leva i ett arabland. Det var bara det han skulle göra. Han hade varit i Jemen i ungefär en och en halv månad när han greps.