onsdag, mars 25, 2009

Sveriges första självmordsbombare på väg hem

Terroristen Mirsad Bektasevic, som sitter av ett 8 år och 4 månader långt fängelsestraff efter att han ertappats i förberedelser för att bli den förste självmordsbombaren med svenskt medborgarskap, kommer att flyttas från bosniskt till svenskt fängelse. Det beslutade regeringen på onsdagen.

Svenska Dagbladet rapporterar:

Sedan den 19 oktober 2005 har Bektasevic suttit frihetsberövad och de senaste tre åren har han tillbringat i bosniskt fängelse.

Förra året ansökte han, via sin advokat Richard Backenroth, om att få avtjäna resterande delen av sitt straff i Sverige. På onsdagen kom beskedet.

–Det är glädjande för honom. Han längtar hem, säger hans advokat som på onsdagskvällen hade försökt ringa sin klient utan att lyckas nå honom.

Var Bektasevic kommer att placeras är ännu inte klart.

– När man är dömd till ett längre fängelsestraff brukar man alltid hamna på Kumlas utredningsavdelning först, men det kan också bli att han placeras på anstalt direkt. Det är en del praktiska detaljer som vi nu måste lösa.

Justitiedepartementets skäl till överförandet är 21-åringens starka anknytning till Sverige, såsom svensk medborgare med familj i Sverige. Chansen att han återanpassas till ett vanligt liv igen anses också större i Sverige.
Hur goda chanserna till återanpassning bedöms vara framgår inte av artikeln.

Uppdatering:


Han såg för övrigt inte så ångerfull ut när han fick besök av sin "broder" Ralf Lennart Wadman, som under namnet Abu Usama El Swede är en av Sveriges ledande jihadpropagandister. Men det kanske ska utläsas som ett tecken på allvarliga brister i det bosniska återanpassningsprogram som det svenska antas överträffa.Uppdatering 2:

APs text i International Herald Tribune återger bosniernas syn på flytten.
Jusuf Halilakic, a senior official at the Bosnian Justice Ministry, told The Associated Press that Bosnia has "no problem" transferring Bektasevic to Sweden, but authorities need an official note from the Swedish government saying it recognizes the Bosnian sentence.