onsdag, april 15, 2009

Beväpna transporterna!

Man kan undra varför handelsflottan inte tillåts beväpna sig. Det är precis som med de svenska värdetransporterna. De är som stekta sparvar rakt in i munnen på skurkarna. Men det är den onämnbara tanken: att vapen faktiskt kan skydda.

Den rådande dogmen menar att fler vapen betyder mer våld. Men det är ju en relevant tes enbart om alla parter i en konflikt är lika goda kålsupare. Med färre vapen blir det mindre våld, men med banditerna i ständigt överläge, eftersom de som drabbas av våldet bara tillåts vara offer och aldrig får försvara sig.

Dagens ledarartikel på SvD handlar om piraterna, och de svenskar som är på väg ner för att skydda trafiken i Adenviken. De får det inte lätt heller.

Piraterna hade AK-47:or. Besättningen på den USA-flaggade Maersk Alabama, som transporterade mat och förnödenheter åt FN, hade ingenting.

När fraktfartyget höll på att bordas samlades besättningen för krisöverläggningar. De bestämde sig för att göra motstånd. Maskinchefen Zahid Reza, en 41-årig amerikan med rötter i Bangladesh, anmälde sig som frivillig.

Beväpnad med en ispik övermannade han en av inkräktarna. Men de övriga piraterna vek sig inte. De krävde en båt att fly med och fri lejd.

För att befria sin besättning offrade sig kapten Richard Phillips, 53, som gisslan. Han och piraterna drev iväg på en livbåt, som snart hamnade under övervakning av det amerikanska stridsfartyget USS Bainbridge. Efter fem dygn och ett flyktförsök undsattes kapten Phillips.

Räddningsinsatsen var som tagen ur instruktionsboken, sade USA:s försvarsminister Robert Gates på måndagen. Även president Barack Obama hyllade fritagningen.

In i det längsta undvek amerikanerna blodspillan. Man bogserade livbåten. Man gav till och med en av piraterna sjukvård ombord på krigsfartyget. Men det rådde aldrig någon tvekan om att man var beredd att göra vad som krävdes.

När en av de somaliska piraterna siktade sin AK-47 mot kapten Phillips var flottans prickskyttar sedan länge beredda. De stod placerade på Bainbridges utstickande akterdäck, utrustade med mörkersikten. Avståndet på 25 meter garanterade omedelbart dödande skott.
Något säger mig att den svenska missionen kommer att vara tvungna att jobba lite annorlunda, och att handelsfartygen dessvärre även i framtiden kommer att få stå med ispikar mot AK-47:or.

Förresten. Även ledarbloggens OnsdagsYouTube satsar på piraterna, och visar sjörövarnas egna mäklarbilder.