onsdag, april 01, 2009

Nytt avslöjande om svensk terrorism

SvD.se avslöjade jag igår kväll att ytterligare en svensk medborgare sitter frihetsberövad misstänkt för terroristbrott.

Mannen anklagas för att samlat in pengar till terrorism i Somalia, och för att ha drivit en webbsida med terrorpropaganda.

– Utrikesdepartementet kan bekräfta att en svensk medborgare i 30-årsåldern sitter frihetsberövad i Storbritannien sedan i maj 2008, säger Ellinor Lundmark vid UD:s presstjänst till SvD.

Svensken greps onsdagen den 28 maj 2008 vid ett gryningstillslag i Higgs Close i Rowlatts Hill i Leicester. Polisinsatsen, där det brittiska kontraterorismkommandot deltog, var samordnad med poliskårerna Leicestershire Constabulary och London Metropolitan. Samtidigt som svensken greps Ahmed Said Mohammed, 32, på Devons Road i östra London. Männen fördes till Paddington Green high security police station i västra London.

Enligt folkbokföringen saknar den svenske medborgaren fast adress i Sverige. Han invandrade från Somalia till Sverige 1991 och blev svensk medborgare 1995. De senaste åren, fram till i vintras då adressupgifterna upphörde, har han varit bosatt i stockholmsförorterna Tensta och Kista. Svensken är frånskild och har fyra barn med två kvinnor.

I Stockholmsområdet finns ett utbrett stöd ibland den svensksomaliska diasporan för väpnade rörelser i Somalia. Det sitter en svensk medborgare, tidigare bosatt i Rinkeby, i ledningen för terrorgruppen Shabaab, och två svenskar från Rinkeby är högt uppsatta i nybildade Hizbul Islaam, vilket SvD berättat om tidigare.

Den i Storbritannien frihetsberövade svensken har inga medier i Sverige hittills berättat om, trots den långa tiden i fångenskap.

Onsdagen den 11 juni förra året hölls de ursprungliga förhandlingarna i City of Westminster Magistrates' Court, då de bägge männen framträdde, men rätten ajournerade sig efter att åklagaren Jane Evans begärt mer tid för att förbereda åtalet.

Fredagen den 16 januari i år hölls åter förhandlingar, nu vid Old Bailey i London. De bägge männen nekade. Det bestämdes att rättegången ska hållas vid Kingston Crown Court den 21 April.

– Åtalsunkterna gäller insamling av medel för stöd till terroristorganisationer i Somalia, samt upprättande och administration av en hemsida som uppmuntrar till eller stödjer terrorism, säger Ellinor Lundmark vid UD:s presstjänst.

Svensken har avböjt det stöd och den rättshjälp som svenska medborgare vanligtvis kan räkna med från det svenska utrikesdepartementet.

– Han vill inte ha kontakt med UD, säger Ellinor Lundmark.
Detta är första gången svnsken förekommer i svenska medier. I Storbritannien har ärendet dock behandlats, dock utan någon referens till det svenska medborgerskapet. I det här forumet finns den brittiska bevakningen samlad.