fredag, maj 08, 2009

Minnen

Dagens ledarartikel i SvD handlar om moderaternas hemliga finansiering, men jag kan inte låta bli att viga inledningen åt två gamla favoriter: Siw Persson och hennes ombud Thorsten Sennton.

Ett bisarrt minne från mina år inom tv härrör från de inslag som TV3-programmet Folkhemmet gjorde om en på den tiden uppburen riksdagsledamot. Hon hade blivit galen och insyltad i tvivelaktigheter av rätt grov karaktär.

Eftersom hon upplevde att vi i redaktionen förföljde henne var hon svår att få till studion. En kväll var dock hennes juridiska ombud gäst i direktsändningen, för att tala om de krafter som motarbetade riksdagsledamoten. Hans plansch, med ett schema över världens konspiration, lämnar aldrig min näthinna. Det var streck kors och tvärs mellan de mest fantasifulla storheter. Poängen var att CIA styr över svensk offentlighet via Rotary.

Med viss förvåning ser jag nu att grafen återkommit i något modifierad form, i den nya skriften Makten över debatten – rapport om partiernas opinionsbildande resurser , från Arbetarrörelsens tankesmedja.