fredag, maj 29, 2009

Ringside

Igår hamnade jag på Svenskt Näringslivs framtidsdagar i Globen. Ett fantastisk väloljat arrangemang, så proffsigt som det kan vara när ljud, ljus, rörlig bild, debatter, publikmedverkan, utställare, mat och övrig logistik flyter helt skvalpfritt. Döm om min förvåning när ett bekant ansikte dyker upp, inramat av ett headset. Det var Göran Widham, som jag känner från åren i Uppsala, och som bloggosfären känner som en av bloggarna på Sagor från livbåten. Han visade sig ratta hela evenemanget. Kanske alla de där konsertarrangemangen på Ungdomens hus var till nytta ändå? Så kan det gå.

Själv var jag där för att ta del av fajten mellan Anders Borg och Svenskt Näringsliv. Om detta skriver jag på SvD:s ledarsida.

Inför tungviktsmötet den 30 oktober 1974 i Zaire var stämningen stenhård. Domaren fick hota med att ställa in matchen för att boxarna skulle sluta att psyka och håna varandra. Den odrägligt självsäkre Muhammad Ali svarade att det vore den enda räddningen för opponenten George Foreman. ”Han är dödsdömd.” The rumble in the jungle ses än idag som en av historiens mest laddade uppgörelser.

Globen är nu inte Stade du 20 Mai. Efter en somrig lunch på lax är heller inte publiken fullt så aggressiv som 1974. Och finansminister Anders Borg är inte heller en odrägligt självsäker… Eller, ja, någon Muhammad Ali är han i vilket fall inte.

Uppladdningen har annars hållit boxningsklass. Borg har i medierna kallat Svenskt Näringsliv för ett ”särintresse för väldigt rika”, och sagt att detta kan ”skada tilltron till näringslivet och marknadsekonomin”. Svenskt Näringsliv har kallat Anders Borg populist.

Även om de inte ropade bomaye – döda honom – var de drygt 1300 tillresta företagarna förväntningsfulla inför att få se Anders Borg i ringen.