måndag, maj 11, 2009

Somalisk-svenska terrorkopplingar i fokus

Den hårdvinklade tabloidsajten Nyheter24 har släppt lös journalisten Oscar Levy på ämnet kopplingar mellan Sverige och islamister i Somalia. Den första artikeln handlar om den svenske medborgaren Sheikh Fuad Mohamed "Shongole" Khalaf, som tillskrivs stort ansvar för det extrema styre som hans grupp Shabaab utövar i Somalia. Av intresse här i bloggen är det vittnesmål ur den svensksomaliska diasporan som artikeln innehåller:

För Nyheter24 berättar en svensksomalier från Rinkeby i Stockholm att utvecklingen i hans hemland är katastrofal. Och enligt honom är det personer från Pakistan, Afghanistan, Saudiarabien och andra arabiska länder som kommit till södra Somalia och kört ut de etiopiska trupperna.

Med vapen skickade från Eritrea och en finansiering genom så kallade hawalas, informella nätverk, från bland annat Sverige kunde Al-Shabaab köra ut de etiopiska trupperna i området.

Ett av de högsta hönsen bodde tio år i Sverige och skaffade sig fru och barn här.

– Han flydde från Sverige 2001. Nu är han chef för de här terrorgrupperna. Under sin tid i Sverige drev han en moské i Rinkeby i Stockholm.

Har du träffat honom?

– Ja, ja. Jag känner honom till och med. Han är en riktig hardcorekille. En läskig man som predikade jihad (heligt krig) i en moské i Rinkeby.

Och han är där nere nu och var med när somalierns hand avlägsnades på fredagen?

– Ja. Alltså han är ju mycket högt uppsatt inom Al-Shabaab nuförtiden. Han är ingen att skoja med. När han bodde här åkte han till Afghanistan och krigade. Nu är han en sorts krigsherre inom Al-Shabaab i Somalia.

– Sedan, efter den elfte september 2001, blev det lite hett här. Han fick säkerhetstjänsten efter sig. Så han flydde härifrån till Somalia.

Finns moskén kvar i Rinkeby?

– Nej, den är stängd nu. Men under tiden den fanns predikade han hela tiden. Det var mycket grovt. Han pratade om jihad och att amerikaner och judar måste utplånas. Du vet, alla de här hardcoregrejerna.

– Han är en mycket skicklig retoriker och kunde trollbinda sina lyssnare i Rinkeby, säger svensksomaliern till Nyheter24.
Den andra artikeln ligger ännu mer rätt i tiden. Samtidigt som det kommer rapporter om extrema stridigheter i Mogadishu, och samma dag som en tidigare terrormisstänkt svensksomalier står inför rätta för bokföringsbrott, skriver Levy om svenske medborgaren Yassin Ali – som är länken däremellan.
Ali Yassin Mohamed är en annan svensksomalier, hemmahörande i Rinkeby, som för bara några månader sedan grundade en annan motståndsrörelse: Hizbul Islaam.

Enligt säkra källor till Nyheter24 befinner sig Ali Yassin just nu i Stockholmsförorten Rinkeby. I februari förra året frihetsberövades han i Sverige och hölls häktad i 105 dagar misstänkt för terroristbrott.

Den 11 juni förra året släpptes han. Och i september lades förundersökningen ner. Bevisningen räckte inte till. Yassins advokat, Thomas Olsson, menade att häktningen och frihetsberövandet av Yassin innebär ett hot mot alla dem som engagerar sig politiskt i världens orättvisor.

Och Yassin själv ställde upp i en efterföljande debatt och gav en bild av hur han fallit offer för den blinda terroristjakten. Yassin hävdade att han inte stöder terror utan frihet för sitt folk.

Ronnie Jacobsson, kammaråklagare vid åklagarkammaren för säkerhetsmål, försökte bevisa att Yassin varit ledande i insamling av pengar. Pengar som gått från Rinkeby till terroriströrelsen Al-Shabaab i Somalia.

Rörelsen som en annan svensksomalier, Sheikh Fuad Mohamed Qalaf, är ledande i. Och som infört strikta sharialagar i södra Somalia vilka satt skräck i lokalbefolkningen genom offentliga avrättningar, steningar och medeltida sätt att styra befolkningen.

Åklagare Ronnie Jacobsson blir förvånad när Nyheter24 berättar att Yassin befinner sig i Sverige.

– Jaså? Det visste jag inte, säger Ronnie Jacobsson till Nyheter24.

Vad var det som brast i bevisningen?

– Det var ju ett antal olika moment. Men främst handlade det om svårigheten att följa pengarna. Vi kunde följa pengarna från Stockholm till Dubai, men där tog det stopp. Främst beror det på att det inte finns ett fungerande banksystem i Somalia.

För bara några månader sedan begav sig Ali Yassin till Somalia. Där startade han upp en ny väpnad organisation, Hizbul Islaam, vars mål är att "befria Somalia från utländska påtryckningar och inhemskt förtryck". Men frågan är: till vilket pris?

Enligt Per Gudmundson, ledarskribent för SvD, som skrivit mycket om radikal islam/islamism och islamisk terrorism, har organisationen utmärkt sig som en av Somalias blodigaste.
Varefter följer ett par citat från undertecknad.

Kul att någon annan journalist äntligen intresserar sig!